EU legt Iran sancties op vanwege overdracht ballistische raket aan Rusland


Key takeaways

  • De EU heeft Iran sancties opgelegd voor het leveren van ballistische raketten aan Rusland.
  • Deze maatregelen omvatten het bevriezen van tegoeden en reisverboden voor in totaal 14 personen en entiteiten.
  • De overdracht van ballistische raketten markeert een grotere betrokkenheid van Iran bij het conflict in Oekraïne.

De Europese Unie heeft sancties ingesteld tegen Iran voor het leveren van ballistische raketten aan Rusland. Deze maatregelen omvatten beperkingen voor Iran Air en twee aankoopbedrijven en zijn in totaal gericht tegen 14 personen en entiteiten, waaronder drie luchtvaartmaatschappijen en bedrijven die betrokken zijn bij de overdracht van Iraans wapentuig aan Rusland. Op de lijst van gesanctioneerde personen staan prominenten als Seyed Hamzeh Ghalandari, Irans plaatsvervangend minister van Defensie, en de directeuren van twee in de EU genoteerde defensiebedrijven. Dit meldt Bloomberg.

Deze sancties, die maandag zijn goedgekeurd door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, omvatten het bevriezen van tegoeden en reisverboden. Dit is de eerste reactie op de Iraanse levering van raketten en er worden nog meer sancties overwogen. Deze actie volgt op eerdere sancties tegen Iran voor het leveren van aanvalsdrones aan Rusland. Amerikaanse en Europese evaluaties geven aan dat Iran vorige maand ballistische raketten aan Rusland heeft geleverd, wat leidde tot sancties van de VS, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Iraanse betrokkenheid bij conflict in Oekraïne

Iran heeft Moskou ook voorzien van honderden aanvalsdrones en ander wapentuig tijdens de oorlog van Rusland in Oekraïne. De overdracht van ballistische raketten betekent echter een grotere betrokkenheid bij het conflict. Teheran blijft ontkennen raketten naar Rusland te hebben gestuurd.

De EU evalueert momenteel de toevoeging van de Islamitische Revolutionaire Garde, een Iraanse militaire tak, aan haar terroristenlijst. Deze vermelding zou een reeks sancties met zich meebrengen. Een wettelijke beslissing van een van de lidstaten is een vereiste voor de EU om een persoon of entiteit aan deze lijst toe te voegen. Vrijdag bevestigde een hoge EU-functionaris dat het blok een uitspraak van een Duitse rechtbank uit december 2023 voldoende vond als rechtsgrondslag. De lidstaten voeren nu besprekingen over de mogelijke aanwijzing.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.