Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 03 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Iran boycot jaarlijkse bedevaart naar Mekka

Logo Business AM

30/05/2016 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Iran werkt niet meer samen met de hadj, de heilige pelgrimstocht naar Mekka. Saudi-Arabië heeft immers onvoldoende inspanningen gedaan om Iraanse pelgrims te onderesteunen. Dat heeft Ali Jannati, Iraans minister van cultuur, tegenover de nationale televisiezender van zijn land bevestigd.

Eerder dit jaar al werden de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen beperkt, waardoor het voor Iraanse pelgrims veel moeilijker werd een visum te verkrijgen om naar Mekka in Saudi-Arabië te reizen. Adel al-Jubeir, Saudisch minister van buitenlandse zaken, zegt echter dat Iran extreme gunstmaatregelen eiste die ook niet aan andere moslimlanden worden toegestaan. De relatie tussen beide landen is gevoelig vertroebeld sinds een aantal Saudische vestigingen in Iran werden aangevallen door groepen actievoerders die vergelding eisten omdat Saudi-Arabië een prominent activistisch sjiitisch geestelijke had geëxecuteerd. Diverse onderhandelingen konden geen oplossing brengen.

Chaos

Volgens Saudi-Arabië zou Iran onder meer hebben geëist dat de pelgrims in Mekka demonstraties tegen de executie zouden kunnen houden. Gevreesd werd voor een grote chaos. Ook bemiddeling van Saeed Ohadi, organisator van de hadj, kon geen toenadering tussen beide partijen brengen. Volgens de Saudische regering probeert Iran een religieuze ritus politiek te misbruiken. Ook op het einde van de jaren tachtig had Iran een boycot van de hadj afgekondigd. Reden was toen een eerdere confrontatie tussen sjiitische pelgrims en Saudische veiligheidsdiensten, waarbij vierhonderd Iraniërs het leven hadden gelaten. Saudi-Arabië besliste toen ook dat slechts 45.000 Iraanse pelgrims tot de hadj zouden worden toegelaten. Die grens is sindsdien opnieuw opgetrokken. Vorig jaar namen 64.000 Iraniërs aan de pelgrimstocht deel. (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks