Iran boycot jaarlijkse bedevaart naar Mekka

Iran werkt niet meer samen met de hadj, de heilige pelgrimstocht naar Mekka. Saudi-Arabië heeft immers onvoldoende inspanningen gedaan om Iraanse pelgrims te onderesteunen. Dat heeft Ali Jannati, Iraans minister van cultuur, tegenover de nationale televisiezender van zijn land bevestigd.

Eerder dit jaar al werden de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen beperkt, waardoor het voor Iraanse pelgrims veel moeilijker werd een visum te verkrijgen om naar Mekka in Saudi-Arabië te reizen. Adel al-Jubeir, Saudisch minister van buitenlandse zaken, zegt echter dat Iran extreme gunstmaatregelen eiste die ook niet aan andere moslimlanden worden toegestaan. De relatie tussen beide landen is gevoelig vertroebeld sinds een aantal Saudische vestigingen in Iran werden aangevallen door groepen actievoerders die vergelding eisten omdat Saudi-Arabië een prominent activistisch sjiitisch geestelijke had geëxecuteerd. Diverse onderhandelingen konden geen oplossing brengen.

Chaos

Volgens Saudi-Arabië zou Iran onder meer hebben geëist dat de pelgrims in Mekka demonstraties tegen de executie zouden kunnen houden. Gevreesd werd voor een grote chaos. Ook bemiddeling van Saeed Ohadi, organisator van de hadj, kon geen toenadering tussen beide partijen brengen. Volgens de Saudische regering probeert Iran een religieuze ritus politiek te misbruiken. Ook op het einde van de jaren tachtig had Iran een boycot van de hadj afgekondigd. Reden was toen een eerdere confrontatie tussen sjiitische pelgrims en Saudische veiligheidsdiensten, waarbij vierhonderd Iraniërs het leven hadden gelaten. Saudi-Arabië besliste toen ook dat slechts 45.000 Iraanse pelgrims tot de hadj zouden worden toegelaten. Die grens is sindsdien opnieuw opgetrokken. Vorig jaar namen 64.000 Iraniërs aan de pelgrimstocht deel. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20