Key takeaways
- De massale cyberaanval op het Iraanse banksysteem werd toegeschreven aan IRLeaks, een groep die bekend staat om het hacken van Iraanse bedrijven.
- De Iraanse autoriteiten betaalden een niet nader genoemd losgeld om te voorkomen dat gevoelige rekening- en creditcardgegevens van talloze binnenlandse banken werden vrijgegeven.
- De aanval dwong Iraanse banken om geldautomaten in het hele land te sluiten en vormde een aanzienlijk risico voor de stabiliteit van het banksysteem.
Iran werd vorige maand getroffen door een massale cyberaanval die de stabiliteit van het banksysteem in gevaar bracht. Naar verluidt hebben de Iraanse autoriteiten een niet nader genoemd losgeld betaald aan een anonieme groep hackers om te voorkomen dat gevoelige rekening- en creditcardgegevens van een groot aantal binnenlandse banken werden vrijgegeven.
De aanval werd toegeschreven aan IRLeaks, een groep die bekend staat om het hacken van Iraanse bedrijven. Aanvankelijk eisten de hackers 10 miljoen dollar in cryptocurrency, maar later namen ze genoegen met een kleiner bedrag. Iraanse functionarissen vreesden dat het datalek het toch al kwetsbare financiële systeem onder internationale sancties zou destabiliseren.
De nasleep van de aanval
De aanval dwong Iraanse banken om geldautomaten in het hele land te sluiten. Hoewel de inbraak werd gemeld door een nieuwsuitzending van de oppositie, werden noch de vermoedelijke hackers noch de losgeldeisen openbaar gemaakt.
Als reactie op de aanval beschuldigde de Iraanse opperste leider de Verenigde Staten en Israël ervan angst te zaaien onder de bevolking zonder de aanval op de banken te erkennen. Deskundigen geloven echter dat de aanval waarschijnlijk werd uitgevoerd door freelance hackers die uit waren op financieel gewin.
De rol van Tosan in de aanval
De hackers kregen toegang tot de servers van de banken via een bedrijf genaamd Tosan, dat digitale diensten levert aan de Iraanse financiële sector. De hackers gebruikten Tosan als kwetsbaarheid en haalden gegevens van zowel privébanken als de centrale bank binnen.
De Iraanse financiële sector wordt geplaagd door onderkapitalisatie en leningen aan de overheid, wat grote risico’s met zich meebrengt voor de stabiliteit van het banksysteem. Ondanks deze zorgen blijven Iraniërs vertrouwen op digitale betalingen vanwege de inflatie en het gemak.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!