“Iran wilde aanslag plegen op Saoedische olievelden”

De Saoedische zeemacht heeft op 16 juni 3 leden van de Iraanse Revolutionaire Garde gearresteerd die van op een boot een terroristische aanslag voorbereidden op het Marjan olieveld in de Perzische Golf. Dat meldt het Saoedische ministerie van Informatie.

De situatie in het Midden Oosten lijkt dus elke dag opnieuw verder te escaleren, na een nieuwe confrontatie tussen Iran en Saoedi-Arabië. Volgens het Saoedische Centrum voor Internationale Communicatie werden aan boord explosieven gevonden en wilden de ‘3 Iraanse bemanningsleden een terroristische aanslag plegen in Saoedische territoriale wateren’. Twee andere Iraanse boten wisten te ontkomen. Het Iraanse persagentschap Tasnim geeft een gans andere versie van de feiten en meldt dat 3 vissersboten door de Saoedi’s onder vuur werden genomen, waarbij een visser werd gedood.

Iran en Saoedi-Arabië zijn aartsvijanden

Iran en Saoedi-Arabië zijn aartsvijanden. Het zijn beide islamitische landen, maar Iran is overwegend sjiitisch en Saoedi-Arabië soennitisch. Teheran verdenkt de Saoedi’s er van achter de dubbele aanslag van de Islamitische Staat te zitten die op 7 juni in de Iraanse hoofdstad 12 doden eiste.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20