Iraakse premier overleeft drone-aanval op zijn woning

Een drone heeft zondagnacht de woning van de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi aangevallen. Volgens de veiligheidsdiensten bleef de politicus ongedeerd.

Terwijl al-Kadhimi ongedeerd bleef, zijn zes leden van zijn persoonlijke veiligheidsdienst gewond geraakt tijdens de drone-aanval. Dat meldt het persagentschap Reuters. Zij stonden op wacht buiten zijn residentie in de Groene Zone.

Drie drones

Tijdens de aanval werden er drie drones gebruikt, waarvan er twee werden onderschept en neergehaald door veiligheidstroepen, terwijl een derde drone de residentie trof. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het persbureau INA.

Een woordvoerder van de opperbevelhebber van de strijdkrachten zei dat de veiligheidssituatie in de versterkte Groene Zone, waar de residentie, regeringsgebouwen en buitenlandse ambassades zijn gevestigd, na de drone-aanval stabiel was. De aanslag is nog niet opgeëist door een terreurgroep.

“Het is nog te vroeg om te zeggen wie de aanslag heeft gepleegd”, zei een veiligheidsfunctionaris. “We controleren onze inlichtingen en wachten op de eerste onderzoeksresultaten om de daders aan te wijzen.”

De aanval gebeurde twee dagen na gewelddadige conflicten tussen regeringstroepen en aanhangers van door Iran gesteunde politieke partijen, waarvan de meeste gewapende afdelingen hebben. Kadhimi heeft een onderzoek ingesteld naar de doden en gewonden onder demonstranten en veiligheidstroepen bij die confrontaties.

“Een coup tegen het constitutionele systeem”

President Barham Salih veroordeelde de aanslag als een afschuwelijke misdaad tegen Irak. “We kunnen niet accepteren dat Irak wordt meegesleurd in chaos en een coup tegen zijn constitutionele systeem,” zei hij in een tweet.

De premier zelf riep via Twitter op tot kalmte. “Ik ben in orde, godzijdank, en ik roep iedereen op tot kalmte en terughoudendheid in het belang van Irak”, klonk het. Later in een televisietoespraak voegde hij eraan toe dat “laffe raket- en droneaanvallen land en toekomst bouwen.”

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken veroordeelde de aanval en bood hulp aan bij het onderzoek. “Deze klaarblijkelijke terreurdaad, die wij ten strengste veroordelen, was gericht tegen het hart van de Iraakse staat”, zei de woorvoerder Ned Price.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20