De grote inktpatronenzwendel: Frans gerecht treedt in actie

In Frankrijk start het parket van de stad Nanterre een onderzoek naar de gebruiken van het Japanse printermerk Epson. Het gerecht wil te weten komen of de software op de printers informatie manipuleert. De printer zou inktpatronen als ‘leeg’ aanduiden wanneer ze nog voor een vijfde gevuld zijn.  Die manipulatie is volgens een Franse wet strafbaar.

De klacht werd neergelegd door het consumentenplatform HOP (Halte à l’obsolescence programmée). Eerder zijn al gelijkaardige klachten neergelegd tegen de printerfabrikanten HP, Canon en Brother.

Uit verschillende vergelijkende en onafhankelijke onderzoeken moet blijken dat er wel degelijk iets aan de hand is. In 2015 had een Amerikaans laboratorium vastgesteld dat de inktpatronen door de printer als ‘leeg’ worden aangeduid wanneer ze nog 17 tot 23% inkt bevatten (zie video). Het magazine PC World had het zelfs over 45%.

Volgens de Fransen zou het om een wereldpremière gaan, want er is geen weet van een rechterlijke macht die zich eerder al in de zaak heeft vastgebeten. Dat zegt de advocaat Emile Meunier van HOP op de Franse radiozender France Info.

Printerfabrikanten hebben het niet onder de markt

Printerfabrikanten hebben het door de toenemende digitalisering van de maatschappij niet onder de markt. Zo paste het  Amerikaanse concern Hewlett-Packard vorig jaar de software op zijn printers aan om te vermijden dat  er inktpatronen van een ander merk zouden worden gebruikt. De patronen van andere merken, die vaak gevoelig goedkoper zijn, werden zo geweigerd. Volgens Europarlementslid Bart Staes (Groen) maakte Hewlett-Packard zich daarmee schuldig aan ontoelaatbare handelspraktijken. Staes wilde dat Europese Commissie een onderzoek naar het gedrag van het Amerikaanse bedrijf zou opstarten. Tot een onderzoek kwam het niet, omdat HP in december 2016 de situatie op eigen initiatief rechtzette. Een liter inkt kost ongeveer 20 euro, maar bij de verkoop van de patronen van Hewlett-Packard komt men aan een prijsniveau van 4.663 euro per liter. De verkoop van inkt betekent voor Hewlett-Packard dan ook een belangrijke bron van inkomsten. De activiteiten zouden ongeveer twee derde van de jaaromzet van het Amerikaanse concern vertegenwoordigen.