Key takeaways
- De kerninflatie in Tokio steeg in april naar het hoogste niveau in twee jaar, voornamelijk door de stijgende voedselprijzen.
- De Bank of Japan staat voor een grote uitdaging bij het vinden van het delicate evenwicht tussen het handhaven van haar ultra-luchtige monetaire beleid en het aanpakken van de stijgende prijzen tegen de achtergrond van mogelijke Amerikaanse invoerrechten.
- Ondanks de aanhoudende inflatiedruk kan de Bank of Japan voorzichtiger worden met toekomstige renteverhogingen vanwege de neerwaartse risico’s voor groei en prijzen.
De kerninflatie in Tokio steeg in april naar het hoogste niveau in twee jaar, voornamelijk door de stijgende voedselprijzen. Dit vormt een grote uitdaging voor de Bank of Japan (BOJ), die een delicaat evenwicht moet zien te vinden tussen het handhaven van haar ultralage monetaire beleid en het aanpakken van de stijgende prijzen tegen de achtergrond van mogelijke Amerikaanse invoerrechten.
De consumentenprijsindex van Tokio, exclusief de volatiele prijzen van verse voedingsmiddelen, steeg in april met 3,4 procent jaar op jaar. Dit overtrof de marktverwachtingen en markeerde het hoogste niveau sinds april 2021. Deze versnelling volgt op een stijging van 2,4 procent in maart.
Besluitvormingsproces van de Bank of Japan
Hoewel Kazuo Ueda, gouverneur van de B.O.J., heeft aangegeven de rente te willen blijven verhogen, bemoeilijkt de mogelijke impact van de Amerikaanse tarieven het besluitvormingsproces van de centrale bank over de timing en de omvang van toekomstige renteverhogingen.
Bronnen suggereren dat de BOJ haar economische groeivoorspellingen naar beneden zal bijstellen en de nadruk zal leggen op de escalerende risico’s als gevolg van de Amerikaanse tarieven, die naar verwachting de wereldwijde vraag negatief zullen beïnvloeden.
Redenen achter inflatie
De sterke stijging van de inflatie in april is het gevolg van een verlaging van de overheidssubsidies om de elektriciteits- en gasrekeningen te verlagen, samen met een reeks prijsverhogingen voor voedsel die op 1 april, het begin van het nieuwe fiscale jaar van Japan, werden doorgevoerd. Daarnaast had de invoering van onderwijssubsidies in Tokio een jaar geleden de inflatiecijfers al getemperd.
Een aparte index, die de kosten van zowel vers voedsel als brandstof uitsluit en die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de BOJ als een bredere indicator van prijstrends, steeg in april met 3,1 procent jaar op jaar na een stijging van 2,2 procent in maart.
Toekomstige renteverhogingen
Ondanks de aanhoudende inflatiedruk kan het pad naar de toekomst voor de BOJ ingewikkelder worden. Het algehele opwaartse inflatoire momentum suggereert dat de centrale bank waarschijnlijk door zal gaan met het geleidelijk afbouwen van haar decennialange gemakkelijke monetaire beleidskader.
Na de beëindiging van haar radicale stimuleringsprogramma vorig jaar en een renteverhoging tot 0,5 procent in januari, is de BOJ van mening dat Japan haar inflatiedoelstelling van 2 procent bijna duurzaam heeft bereikt.
Reactie van de overheid
Economen van HSBC voorspellen dat de BOJ een voorzichtige aanpak zal hanteren voor verdere renteverhogingen, waarbij neerwaartse risico’s voor groei en prijzen worden genoemd als potentiële afschrikmiddelen tegen het bereiken van een beleidsrente van 1,0 procent tegen het einde van 2026. Volgens een peiling van Reuters zal de volgende renteverhoging met een kwart procentpunt in het derde kwartaal plaatsvinden.
In een poging om de gevolgen van de tarieven te verzachten, kondigde de Japanse regering vrijdag een economisch noodpakket aan, waaronder de herinvoering van subsidies om de elektriciteitsrekeningen te verlagen. Mizuho Securities schat dat dergelijke subsidies de kernconsumentenprijzen met maximaal 0,4 procentpunt kunnen verlagen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!