Net zoals de Verenigde Staten en de eurozone ontsnapt ook het Verenigd Koninkrijk niet aan een torenhoge inflatie. De Britse geldontwaarding kwam in november uit op 5,1 procent (op jaarbasis), het hoogste peil in tien jaar.
Het wordt stilaan duidelijk dat de inflatieopstoot van de afgelopen maanden niet tijdelijk is. Zowel de inflatie in de eurozone als in de VS zitten op een recordkoers. De inflatie in die twee gebieden kwam in november uit op respectievelijk 4,9 en 6,8 procent. Ook in het Verenigd Koninkrijk rijgt de inflatie de records aan elkaar. De Britse inflatie bedroeg in november 5,1 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2011.
Hoger dan verwacht
Daarmee is de inflatie hoger dan verwacht. Economen bevraagd door het persagentschap Reuters gingen uit van een inflatie van 4,7 procent. De Bank of England had dan weer voorspeld dat de stijging van het algemene prijspeil pas in de lente van 2022 de kaap van 5 procent zou ronden. De toezichthouder gaat ervan uit dat de inflatie eind 2023 opnieuw zal zakken tot 2 procent.
De kerninflatie (CPI), waarin de volatiele prijzen van energie, voedsel, alcohol en tabak niet zijn meegerekend, steeg met 4 procent op jaarbasis. Dat is ook meer dan verwacht. De economen bevraagd door Reuters voorspelden een kerninflatie van 3,7 procent.
Stijgende energieprijzen
Volgens het Office for National Statistics (ONS) is de hoge inflatie onder meer het gevolg van de opgelopen energieprijzen. Gas is bijvoorbeeld 28,1 procent duurder in vergelijking met een jaar geleden. De elektriciteitsprijs is toegenomen met 18,8 procent.
Het Monetary Policy Committee van de Bank of England komt donderdag bijeen om te beslissen of het monetaire beleid moet worden aangescherpt, nu de inflatie sterk toeneemt en de arbeidsmarkt robuust blijft. Vraag blijft natuurlijk in welke mate de Omikron-variant een impact zal hebben op het rentebesluit van de Britse centrale bank. Deze week bespreken ook de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve hun geldbeleid.
(evb)