Uit het inflatierapport van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat de consumentenprijzen in de eurozone deze maand met 5,3 procent zijn gestegen. Dat is een evenaring van de inflatie in juli. Daardoor verkleint de kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) in september de pauzeknop zal indrukken.
Inflatie in de eurozone koelt niet meer af: een nieuwe renteverhoging dringt zich op

Waarom is dit belangrijk?
Sinds de piek in het najaar van 2022 was de inflatie in de eurozone aan het vertragen. Enkel in april was er een minieme opstoot. Maar nu is die afzwakking tot een stilstand gekomen. De ECB heeft al meermaals benadrukt dat ze alles in het werk zal stellen om de inflatie te doen zakken tot 2 procent.In het nieuws: Het hing al in de lucht nadat enkele lidstaten van de eurozone gisteren de inflatiecijfers hadden gepubliceerd. De inflatie vertraagt niet langer.
- De inflatie in de eurozone kwam in augustus uit op 5,3 procent. Dat is hetzelfde niveau als in juli.
- Net zoals de vorige maanden liggen de gestegen voedselprijzen aan de basis van de inflatie. Uit het rapport van Eurostat blijkt dat voeding (inclusief alcohol en tabak) het voorbije jaar 9,8 procent duurder is geworden. De prijzen stijgen wel minder snel dan in juli. Toen tekende het Europese statistiekbureau een voedselinflatie van 10,8 procent op.
- Er is ook een lichtpuntje: de kerninflatie, zonder voeding, energie en tabak, is gezakt van 5,5 procent in juli naar 5,3 procent.
- Dat is geen onbelangrijk gegeven, want de ECB heeft voornamelijk aandacht voor de kerninflatie wanneer ze haar rentebeleid uitstippelt. Desalniettemin is de kerninflatie nog altijd ruim een tweevoud van de doelstelling van de monetaire instelling.
In sommige landen wint de inflatie opnieuw aan kracht
Details: Volgens de Europese geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) versnelt de inflatie in enkele lidstaten van de eurozone.
- Dat is onder meer het geval voor ons land. De inflatie (op jaarbasis) bedroeg 2,4 procent, tegenover 1,7 procent in juli. Volgens de berekeningswijze van Statbel kwam de inflatie in augustus uit op 4,09 procent, tegenover 4,14 procent in juli.
- Ook in Ierland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Cyprus, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal en Slovenië heeft de geldontwaarding aan kracht gewonnen.
- In enkele uitzonderlijke gevallen is de inflatie wel fors afgezwakt. Dat is onder meer het geval bij onze noorderburen, waar de consumentenprijzen in augustus met “slechts” 3,4 procent zijn gestegen. De Nederlandse inflatie bedroeg in juli nog 5,3 procent.
- Bij onze andere buur Duitsland is de inflatie zo goed als ongewijzigd gebleven. Die is gedaald van 6,5 procent in juli naar 6,4 procent in augustus.
Hoe reageert de ECB?
Vooruitblik: Nu rijst natuurlijk de vraag: hoe zal de ECB reageren op het inflatiecijfer?
- Tijdens de Jackson Hole-conferentie van de Federal Reserve herhaalde Lagarde dat het van cruciaal belang blijft dat de inflatie zakt naar 2 procent. Maar ze deelde geen details over wat de plannen van de ECB zijn.
- Isabel Schnabel, directielid van de ECB, erkent in haar toespraak in Frankfurt dat de afzwakking van de inflatie minder vlot verloopt dan verwacht. “De onderliggende prijsdruk blijft hardnekkig hoog, waarbij binnenlandse factoren nu de belangrijkste drijvende kracht achter de inflatie in de eurozone zijn. Daarom is een voldoende restrictief monetair beleid van cruciaal belang om de inflatie tijdig terug te brengen naar onze doelstelling van 2 procent”, klinkt het.
- Volgens Bert Colijn, econoom bij ING, is er een nieuwe renteverhoging in de maak. “Hoewel de inflatie hardnekkig genoeg blijft om ECB-haviken (voorstanders van een verstrakkend geldbeleid red.) ongemakkelijk te maken, lijkt het erop dat er een verdere vertraging van de inflatie in de maak is voor de komende maanden. Gezien de mantra van de ECB van de afgelopen maanden dat te weinig doen erger is dan te veel doen, verwachten we nog steeds een renteverhoging met 25 basispunten, ondanks dat het kantje boord is”, luidt zijn analyse.