De inflatie in de eurozone bedroeg in augustus 2,2 procent (op jaarbasis). Dat is slechts 0,2 procentpunt meer dan de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Kans is groot dat die in september opnieuw het mes zal zetten in de beleidsrente.
In het nieuws: De consumentenprijzen in de eurozone zijn deze maand met gemiddeld 2,2 procent gestegen, leert het jongste inflatierapport van het Europese statistiekbureau Eurostat.
- De inflatie is afgezwakt in vergelijking met juli. Toen bedroeg die nog 2,6 procent.
- De kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – kwam in augustus uit op 2,8 procent, tegenover 2,9 procent in juli.
Opgemerkt: De inflatie in de dienstensector loopt lichtjes op.
- De prijzen in die sector zijn deze maand gestegen met 4,2 procent. In juli bedroeg de diensteninflatie 4 procent.
- De diensteninflatie wordt vooral bepaald door de evolutie van de loonkosten.
Maar: Het prijskaartje van energie is dan weer gedaald.
- We betaalden voor energie 3 procent minder dan een jaar geleden. In juli waren de energieprijzen nog met gemiddeld 1,2 procent gestegen.
Kans op renteknip in september neemt toe
Vooruitblik: De bestuursleden van de ECB komen op 12 september bijeen om het rentebesluit te bespreken.
- Kans is groot dat de monetaire instelling voor de tweede keer het mes zal zetten in de rente. Die had begin juli al de zogenaamde depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze parkeren bij de ECB – verlaagd van 4 naar 3,75 procent. Het was de eerste renteknip in vijf jaar tijd.
- Volgens ING-econoom Bert Colijn staat er ons een verlaging met 25 basispunten te wachten. “Een verdere versoepeling van het geldbeleid zal een langzaam en geleidelijk proces zijn. De ECB wil elk risico dat de inflatie opnieuw kan opveren vermijden”, klinkt het.
- Colijn verwacht overigens dat de inflatie volgend jaar verder zal afzwakken. “Voor volgend jaar zullen de zwakke binnenlandse vraag en de verwachte dalende loongroei de inflatie verder doen dalen. Het tempo van de daling van de loonstijging blijft echter met onzekerheid omgeven. Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van energie- en transportkosten in het licht van geopolitieke gebeurtenissen”, luidt zijn analyse.