Ondanks opeenvolgende renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank stijgt de inflatie nog steeds. De beleggers vluchten naar de uitgang.
De Amerikaanse consumentenprijzen (CPI) zijn in september met 0,4 procent gestegen ten opzichte van augustus, leert het inflatierapport van de Amerikaanse ministerie van Arbeid. De geldontwaarding op jaarbasis kwam dan weer uit op 8,2 procent. Dat is 10 basispunten meer dan de consensusverwachting. Het inflatiecijfer op jaarbasis ligt wel lager dan in de piek in juni, toen het leven 9 procent duurder is geworden. Desalniettemin blijft de inflatie dus hoge toppen scheren.
De inflatie zonder energieprijzen blijft overigens aan kracht winnen. Op maandbasis tekenen we een stijging op van 0,6 procent. De voedingsindex steeg in september met 0,8 procent, net als in augustus, en met 11,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Beleggers vluchten naar de uitgang
Het inflatierapport zet de markten in rep en roer. Zo heeft de Amerikaanse tienjaarsrente de kaap van 4 procent gerond. Wall Street duikt dan weer diep in het rood. De Dow Jones verloor na het luiden van de openingsbel 1,7 procent, de S&P500 2,1 procent en de Nasdaq 2,8 procent.
Beleggers vrezen dat de Federal Reserve begin november door de hoger dan verwachte geldontwaarding opnieuw fors aan de handrem zal trekken. Tijdens de beleidsvergadering van september werd er beslist om de rente voor de derde keer op rij te verhogen met 75 basispunten. De monetaire instelling streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. Die is dus nog ver verwijderd van die doelstelling.
Krappe arbeidsmarkt
Vorige week dook Wall Street in het rood na de publicatie van het jobrapport. Daaruit bleek dat er vorige maand 263.000 banen waren bijgekomen. Dat was meer dan verwacht (255.000 jobs). Het gemiddelde uurloon was in september ook gestegen met 0,3 procent. Er wordt gevreesd dat een zogenaamd loon-prijsspiraal de inflatie een extra boost zal geven.
De Bank of America verwacht pas aan het begin van het eerste kwartaal van 2023 een daling van het aantal banen. Dat zou de Fed kunnen aanzetten om de rentes minder fors te verhogen. Al gaf de Amerikaanse centrale bank in de notulen van de jongste rentevergadering aan dat er niet snel een einde zal komen aan de hoge rentes.
Beleggers schatten de kans op een renteverhoging met 75 basispunten in november op 98 procent. De kans dat er in december ook zo’n forse verhoging volgt, wordt momenteel geschat op 62 procent. Dat zou dan de vijfde opeenvolgende stijging met 75 punten zijn.
Steeds meer economen plaatsen overigens vraagtekens bij het beleid van de Federal Reserve om de inflatie te bestrijden. Zo vreest Jeremy Siegel, de gerenommeerde hoogleraar finance aan de business-school van de Universiteit van Pennsylvania dat de Fed de grootste fout uit haar geschiedenis maakt en een diepe recessie gaat uitlokken. “De laatste twee jaar zijn een van de grootste beleidsfouten in de 110-jarige geschiedenis van de Fed, door zo rustig te blijven toen alles booming was”, zei hij onlangs.