Chemiebedrijf Ineos bouwt verder aan een nieuwe ethaankraker in de haven van Antwerpen, Project One. Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) levert nu een tweede vergunning af, waarmee een juridische procedure uitgesteld wordt.
Wat vooraf ging: Demir had een voorwaardelijke vergunning uitgereikt voor de ethaankraker van Ineos. Dat was een aangescherpte versie van een vergunning die vernietigd werd door de Raad van State.
- De Nederlandse provincies Zeeland en Noord-Brabant vonden dat wederom niet scherp genoeg: ze vrezen voor de stikstofuitstoot van de ethaankraker en de impact daarvan op Nederlands natuurgebied. De twee provincies maakten hun zaak aanhangig bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVVB).
- 15 verschillende natuurorganisaties trokken collectief naar de RVVB. Ze noemden de bouw van de kraker toen “een destructief plan dat volledig onnodig is”.
In het nieuws: Demir komt met een nieuwe vergunning.
- Door de nieuwe vergunning komt het lopende beroep bij de RVVB te vervallen. Volgens Demir zou er nu meer rechtszekerheid moeten zijn, omdat de nieuwe vergunning gebaseerd is op het nieuwe Vlaamse Stikstofdecreet. “Met de nieuwe beslissing brengen we meer duidelijkheid en verhogen we bijgevolg ook de rechtszekerheid”, reageert de minister.
- Ook tegen de nieuwe vergunning kan beroep aangetekend worden. Maar die procedure kan zeker een jaar duren, meldt De Standaard.
- Ondertussen is het Ineos-dossier symbool geworden voor een Vlaamse regering die zich wil bewijzen. Ineos-baas Jim Ratcliffe klaagt al langer over het Vlaams, Belgisch en Europees stikstofbeleid. Dat geklaag werd zelfs zo groot dat premier Alexander De Croo (Open Vld) zich met de zaak bemoeide en de Vlaamse regering opriep om snel werk te maken van een juridisch sluitende vergunning voor Ineos.
Actiegroepen verrast
Om te volgen: Houdt de nieuwe vergunning dan wel juridisch stand?
- Inhoudelijk is er niets veranderd aan de vergunningstekst, behalve dan dat er nu verwezen wordt naar het nieuwe stikstofdecreet. “Laat het duidelijk zijn: op de milieuvoorwaarden werd geen versoepeling doorgevoerd”, verklaart minister Demir. De voorwaarden blijven dezelfde, waaronder:
- De installatie moet binnen tien jaar na de start van de uitbating klimaatneutraal zijn.
- Over de evolutie om die doelstelling te behalen, moet Ineos tweejaarlijks rapporteren.
- Er gelden ‘zeer strenge’ lozingsnormen voor PFAS-stoffen in het water.
- Van hun kant stelt Ineos dat de stikstofuitstoot afkomstig van de ethaankraker “verwaarloosbaar” is. Door het stikstofdecreet kan daarom ook betoogd worden dat de algemene stikstofuitstoot op andere domeinen moet teruggedrongen worden. Het zou Ineos dan nog weinig in de weg leggen.
- Natuurorganisaties toonden zich verrast door de actie van Demir. “Hoe kan een vergunning verleend worden zonder openbaar onderzoek? Hoe kan een beroepsprocedure zomaar vervallen zonder uitspraak?”, getuigt Katrin Van den Troost van Climaxi in De Standaard. De actiegroepen wijzen erop dat het stikstofdecreet zelf nog niet getoetst is bij de Raad van State. Ze beraden zich over verdere stappen tegen de nieuwe vergunning.