Indonesië overweegt hogere exportheffing op palmolie vanwege bezorgdheid kleine boeren


Key takeaways

  • Een verhoging van de exportheffing voor ruwe palmolie met 2,5 procent zou een aanzienlijke impact hebben op de prijzen van trossen vers fruit.
  • De Oil Palm Smallholders Union stelt voor om kleine boeren direct te betrekken bij de biodieselproductie om de subsidies van BPDPKS af te schaffen.
  • Een hogere exportheffing kan het certificeringsprogramma van de overheid voor Indonesische duurzame palmolie (ISPO) in gevaar brengen.

Indonesië, ’s werelds grootste palmolieproducent, overweegt de exportheffing op ruwe palmolie (CPO) te verhogen van 7,5 procent naar 10 procent. Deze voorgestelde verhoging is bedoeld om het B40-programma te financieren, dat een mengsel van 40 procent biobrandstoffen op basis van palmolie in diesel verwerkt, wat een schoner alternatief biedt voor traditionele fossiele brandstoffen.

De Oil Palm Smallholders Union (SPKS) heeft echter haar zorgen geuit over deze mogelijke verhoging. Zij beweren dat een verhoging van de exportheffing met 2,5 procent een aanzienlijke invloed zou hebben op de prijzen van trossen vers fruit, waardoor de prijs per kilo met 300-500 Rp zou kunnen dalen. De vakbond beweert dat een dergelijke stap een onevenredig zware last zou leggen op kleine boeren, die al financiële problemen hebben door de bestaande belastingen en exportheffingen op de handel in CPO.

SPKS stelt alternatieve oplossing voor

SPKS stelt een alternatieve oplossing voor: kleine palmboeren direct betrekken bij de productie van biodiesel. Deze aanpak zou volgens hen de noodzaak wegnemen voor subsidies die worden uitgekeerd door de BPDPKS, die momenteel het programma beheert. De vakbond schat dat ongeveer 90 procent van de inkomsten uit exportheffingen naar deze biodieselproducenten gaat.

De mogelijke gevolgen van een hogere exportheffing zijn veelzijdig en langdurig. Kleine boeren kunnen moeite hebben om optimale teeltpraktijken toe te passen vanwege financiële beperkingen, vooral omdat de kunstmestprijzen hoog blijven en de inkomsten uit trossen vers fruit dalen. Dit zou kunnen leiden tot een verminderde productiviteit in kleinschalige plantages, wat uiteindelijk van invloed zou zijn op het aanbod van grondstoffen voor het biodieselprogramma. Bovendien waarschuwt SPKS dat deze stijging het certificeringsprogramma van het Indonesian Sustainable Palm Oil System (ISPO) van de overheid in gevaar kan brengen, dat boeren erkent die zich houden aan duurzame en legale teeltpraktijken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.