Hoe nikkel Indonesië in een Aziatische tijger transformeerde

Hoe nikkel Indonesië in een Aziatische tijger transformeerde
President Joko Widodo en een nikkelmijn – Tracey Nearmy – Dimas Ardian/Getty Images

De waardevolle nikkelproductie kan van Indonesië een ontwikkelde economie maken. Op vijf jaar tijd werd de nikkelexport tien keer waardevoller.

Waarom is dit belangrijk?

Als de grootste economie van Zuidoost-Azië en een van 's werelds snelst groeiende economieën, gaat het Indonesië voor de wind. Het land is het vierde meest bevolkte ter wereld en tekende een strategie uit om het land welvarend en modern te maken. Het wil dat vooral bereiken dankzij de waardevolle grondstof nikkel waarvan Indonesië de grootste mijnreserves ter wereld heeft. Vorig jaar produceerde het land nog 1.6 miljoen kubieke ton nikkel, een absoluut record. Dat maakt van Indonesië een essentiële schakel voor de productieketens inzake batterijen en elektrische voertuigen (EV).

In het nieuws: De Indonesische mijngigant Trimegah Bangun Persada trok afgelopen week voor het eerst naar de beurs. Het debuut zorgde ervoor dat het conglomeraat 672 miljoen dollar ophaalde – de grootste notering dit jaar.

  • Het bedrijf, ook gekend als Harita Nickel, zorgt ervoor dat de IPO’s (Initial Public Offering) van Indonesische bedrijven aantrekkelijker worden voor buitenlandse investeerders. De regering besloot om enkele staatsbedrijven al te privatiseren aangezien de Indonesische IPO-markt dit jaar een van de populairste in de wereld is. De mijnbedrijven profiteren van goede cijfers omdat de nikkelindustrie zo floreert.
    • De verkoop van nieuwe aandelen is in het nikkelrijke Indonesië meer dan verviervoudigd tot 828,1 miljoen dollar in het eerste kwartaal in vergelijking met vorig jaar. Dat schrijft Reuters.
    • Volgende week trekt ook het nikkelbedrijf Merdeka Battery Materials naar de beurs waarbij het naar verwachtingen 588 miljoen dollar zal ophalen.
  • Alle positieve resultaten op die beurs komen er nadat Indonesië een succesvol jaar van buitenlandse investeringen kende. In 2022 zwollen die met een record van 44,2 procent aan.
    • En die blijven aanhouden. Zo klinkte vorige week nog de Amerikaanse autofabrikant Ford met een Chinees en Braziliaans bedrijf op een gezamenlijke investering van 4,5 miljard dollar.

Wereldbank

Hoge ambitie: Indonesië hoopt om tegen 2045 de hoge-inkomensdrempel van de Wereldbank te bereiken. Daarvoor wil het een BBP van 10.000 dollar per capita realiseren, noteert Bloomberg.

  • In slechts drie jaar kon Indonesië meer dan een dozijn handelsakkoorden sluiten inzake de productie van batterijen en elektrische voertuigen. Die akkoorden kenden een waarde van meer dan 15 miljard dollar. Ze betroffen globale spelers zoals Hyundai, Foxconn en LG.
    • Ook met Tesla zouden er onderhandelingen zijn. Geruchten wijzen erop dat het bedrijf van Elon Musk akkoorden zou sluiten die samen 5 miljard dollar waard zijn.

Strategisch: Het land kapitaliseert vooral op de overvloedige voorraden aan nikkel sinds het in 2020 verbiedt dat de ontgonnen nikkelertsen geëxporteerd wordt.

  • President Joko Widodo jaagde er sinds 2014 structurele hervormingen door en verplichtte multinationals om faciliteiten te bouwen in het land. Dat zorgde voor meer banen, meer groei, meer investeringen en meer welvaart.
    • Het land blijft ook een neutrale geopolitieke speler. Zowel Chinese als Amerikaanse bedrijven kloppen aan.
  • Indonesië stelde deze week ook een vrijhandelsakkoord voor aan de Verenigde Staten voor enkele mineralen die nodig zijn in de productieketen van EV’s. Het hoopt dat bedrijven zo kunnen profiteren van Amerikaanse belastingverminderingen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.