India en China bereiken akkoord over patrouilleren betwiste Himalayagrens


Key takeaways

  • Er is een akkoord bereikt over patrouilleregelingen langs de betwiste Himalayagrens tussen India en China.
  • De nieuw overeengekomen patrouilleregelingen zijn bedoeld om de spanningen te verminderen en problemen aan te pakken die in 2020 zijn ontstaan, waarbij specifiek werd verwezen naar de dodelijke botsingen in de Galwan-vallei.
  • De aankondiging komt in de aanloop naar de reis van de Indiase premier Narendra Modi naar Rusland voor een bijeenkomst van de Brics-landen.

India en China hebben een overeenkomst bereikt over patrouilleregelingen langs hun betwiste grens in de Himalaya om de spanningen te verminderen. Deze overeenkomst, die werd aangekondigd door de Indiase topdiplomaat Vikram Misri, is bedoeld om problemen aan te pakken die in 2020 zijn ontstaan, waarbij specifiek werd verwezen naar de dodelijke botsingen in de Galwan-vallei.

Het incident in de Galwan Vallei was de eerste dodelijke confrontatie tussen de twee naties sinds 1975 en maakte aan beide kanten slachtoffers. Deze gebeurtenis zette de betrekkingen tussen India en China, die al tientallen jaren worden gekenmerkt door voortdurende grensgeschillen, onder grote druk. De onlangs overeengekomen patrouilleregelingen moeten leiden tot een terugtrekking en een oplossing van de problemen die in 2020 zijn ontstaan. Misri gaf echter geen details over het terugtrekkingsproces of de reikwijdte ervan langs de hele betwiste grens.

Een belangrijke stap voorwaarts

De aankondiging komt in de aanloop naar de reis van de Indiase premier Narendra Modi naar Rusland voor een bijeenkomst van de Brics-landen, waaronder Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Het is onduidelijk of er een bilaterale ontmoeting tussen de heer Modi en de Chinese president Xi Jinping is gepland.

Deze ontwikkelingen betekenen een belangrijke stap voorwaarts in de betrekkingen tussen de twee nucleair bewapende landen sinds de botsingen in Galwan. Bij het incident in 2020 namen troepen hun toevlucht tot knuppels en stokken vanwege een vooraf bestaande overeenkomst die het gebruik van geweren en explosieven bij de grens verbiedt. Ondanks verschillende gespreksronden tussen diplomaten en militaire leiders in de afgelopen vier jaar, werd er geen wezenlijke doorbraak bereikt. Verdere botsingen vonden plaats in het noorden van Sikkim in 2021 en in de Tawang-sector in 2022, wat de aanhoudende spanningen langs de grens benadrukt.

De hoofdoorzaak van de spanningen

De hoofdoorzaak van deze spanningen ligt in een slecht gedefinieerde, 3.440 km lange betwiste grens. Verschuivende geografische kenmerken zoals rivieren, meren en sneeuwkappen leiden regelmatig tot confrontaties als soldaten op verschillende punten langs de grens tegenover elkaar staan. De concurrentie tussen India en China bij de aanleg van infrastructuur langs de grens heeft de spanningen ook verergerd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.