Wetenschap: kilo’s komen er snel bij en gaan er moeilijk af

Amper twee weken inactiviteit kunnen bij jonge en gezonde mensen al een belangrijke bedreiging vormen voor de gezondheid.

Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan de University of Liverpool bij nagenoeg dertig gezonde en fysiek actieve personen met een gemiddelde leeftijd van vijfentwintig jaar en een gemiddelde lichaamsbouw. De onderzoekers zeggen dat al na een inactiviteit van twee weken een afname van de spiermassa kan worden opgetekend, terwijl tegelijkertijd gewag moest gemaakt worden van een aantal metabolische veranderingen die aanleiding konden geven voor een verhoogd risico op chronisch aandoeningen zoals diabetes of cardiovasculaire ziektes en potentieel een vroegtijdige dood. “Na een periode van twee weken inactiviteit moesten significante veranderingen in de lichaamscompositie worden vastgesteld,” benadrukt onderzoeksleider Dan Cuthbertson, specialist chronische ziektes aan de University of Liverpool.

Vetopstapeling

“Onder meer moest worden geconcludeerd dat spiermassa verloren was gegaan, terwijl de vetvolumes gevoelig waren toegenomen. Bovendien bleek dat die vetopstapeling vooral centraal in het lichaam concentreerde, waardoor het risico op de ontwikkeling van chronische ziektes gevoelig werd versterkt.” Daarnaast werd ook een grotere aanwezigheid van triglyceriden,een bestanddeel van cholesterol, geregistreerd. “Verder moest worden vastgesteld dat de lichamelijke conditie een sterke achteruitgang liet optekenen,” zeggen de onderzoekers nog. “De proefpersonen bleken loopproeven immers minder lang en intensief te kunnen aanhouden dan voor de start van het experiment.” “De resultaten maken duidelijk dat het belangrijk is fysiek actief te blijven,” aldus professor Cuthbertson. “Tevens beklemtoont de studie de gevaarlijke consequenties van het sedentair gedrag.” De onderzoekers wijzen erop dat ze voor hun studie bewust gekozen hebben voor proefpersonen met een gezonde fysieke conditie. Dat maakt volgens hen heel duidelijk welke gevaren personen met een risicogedrag of gezondheidsproblemen kunnen lopen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20