In Monaco, Zürich en Genève woont een duizelingwekkend aantal miljonairs

Bijna één op drie inwoners van Monaco is een dollarmiljonair. Dat blijkt uit een rapport van consulent Wealth Insight en Spear’s Magazine, gespecialiseerd in informatie over vermogensbeheer. Daarmee kent Monaco volgens de onderzoekers van alle steden in de wereld de grootste concentratie aan dollarmiljonairs.

Het prinsdom aan de Middellandse Zee wordt in de rangschikking gevolgd door de Zwitserse bankcentra Zürich en Genève. De drie steden geven volgens de analisten aan dat voor miljonairs een gunstig fiscaal regime en een uitgelezen locatie cruciaal zijn, maar ook blijkt een gemakkelijke toegang tot vermogensbeheerders en private banken een grote aantrekkingskracht uit te oefenen.In Monaco heeft 29,21 procent van de inwoners het statuut van dollarmiljonair, gevolgd door Zurich (27,34 procent), Genève (17,92), New York (4,63), Frankfurt (3,88), Londen (3,39), Oslo (2,90), Singapore (2,80), Amsterdam (2,63) en Florence (2,59).

De top twintig bestaat verder uit Hongkong (2,58), Rome (2,54), Dublin (2,40), Doha (2,31), Toronto (2,29), Venetië (2,25), Brussel (2,11), Houston (2,09), San Francisco (2,07) en Parijs (2,04).

“Deze rangschikking is niet louter een statistiek,” geeft Oliver Williams, analist bij Wealth Insight, aan. “Deze steden bieden aan kapitaalkrachtige individuen immers een aantal elementen aan die hen kunnen aanzetten om hun woonst of zelfs domicilie te wijzigen.”De analisten merken op dat deze locaties ervoor moeten zorgen dat ze hun aantrekkingskracht op de kapitaalkrachtige populatie kunnen bewaren. “Een stad zoals Londen telt 281.000 miljonairs,” merkt Josh Spero, hoofdredacteur van Spear’s Magazine, op.

“Het is geen verrassing dat de Britse metropool zoveel kapitaalkrachtige inwoners telt. Londen is een magneet voor binnenlands en buitenlands talent uit een brede waaier van sectoren en vormt een bestemming waar de vermogende populatie van zijn rijkdom wenst te genieten.”

“Dat succes is echter niet blijvend gegarandeerd en zou onder meer beïnvloed kunnen worden door het verdere lidmaatschap van de Europese Unie en fiscale maatregelen.”Oliver Williams zegt nog dat miljonairs zich ook tot steden zoals Londen aangetrokken voelen door een politiek stabiel klimaat en een rijk erfgoed. “De kans om een gedeelte van de historische rijkdom van een stad zoals Londen te kunnen bezitten, oefent op vele buitenlandse miljonairs een grote aantrekkingskracht uit,” stipt hij aan.

Williams waarschuwt echter wel dat een grote populatie rijken op zichzelf niet altijd een voordeel vormt indien het fenomeen leidt tot een grotere ongelijkheid, wat volgens de analist voor iedereen nadelig is. (mah)

Meer