In het socialistische paradijs Venezuela kost een ei nu een dagloon

In Venezuela stijgen de prijzen van basisproducten zo snel een ei inmiddels meer kost dan het minimum dagloon. Het land had al de hoogste inflatie van de wereld. Voor volgend jaar wordt echter een inflatieniveau van 2.300 procent verwacht.

Een groot gedeelte van de Venezolaanse bevolking kan zelfs geen basisproducten – zoals luiers, benzine of geneesmiddelen – meer kopen. Zelfs bloem en melk zijn voor vele huishoudens onbetaalbaar geworden. Midden december was het minimumloon van een arbeider gekrompen tot 5.333,33 bolivar. Dat komt op de zware wisselmarkt overeen met een bedrag van 3 eurocent. In de Venezolaanse supermarkten kostte een ei 7.333,33 bolivar. Venezuela kent inmiddels drie wisselkoersen. Er is nog altijd een officiële handel, maar daarnaast is er ook een platform dat door sommige bedrijven mag worden gebruikt. Tenslotte is er de zwarte markt, die vooral ten goede komt aan het Venezolaanse leger. De voedseldistributie in het land is immers in handen van de militairen. Volgens de Venezolaanse president Nicolas Maduro zijn niet de marktmechanismen verantwoordelijk voor de prijsstijgingen, maar moet met een beschuldigende vinger worden gewezen naar speculanten. De Venezolaanse economie is inmiddels volledig ingestort. Tijdens de maand november stegen de prijzen met 50 procent, waardoor het land officieel een hyperinflatie kent. Tegenstanders van Maduro wijten de problemen vooral aan corruptie, een lage productiviteit en de daling van de olieprijzen, het enige belangrijke exportproduct van Venezuela.

Varkensvlees

Maduro heeft herhaaldelijk geprobeerd om de officiële waarde van de bolivar kunstmatig op te drijven door aan bepaalde goederen een vaste prijs te koppelen. Ook werd aan de nationale bank de opdracht gegeven meer geld te drukken. Dat kan de economisch realiteit echter niet verhullen. Zopas werd het eerste biljet van 100.000 bolivar gedrukt. Dat geld heeft officieel een waarde van ruim 8.400 euro, maar op de zwarte markt wordt voor het biljet amper iets meer dan één euro geboden. Eén van de sloppenwijken in de Venezolaanse hoofdstad Caracas heeft inmiddels een eigen valuta gecreëerd. Op die manier hoopt men de ergste nood bij de vierduizend inwoners van de wijk te lenigen. Opgemerkt wordt dat het door een gebrek aan cash moeilijk is om producten te kopen. Maar door de introductie van een eigen valuta hoopt de wijk de eigen economie te kunnen ondersteunen. Eerder deze maand kende Maduro een eenmalige kerstbonus van 500.000 bolivar toe voor vier miljoen arme gezinnen. Hij beloofde ook dat de regering elk kind een speeltuig cadeau zou doen en elk gezin zes kilogram varkensvlees zou schenken. Verwacht wordt dat Maduro volgend jaar bij de verkiezingen een tweede ambtstermijn als president zal nastreven. In een recente televisietoespraak stelde hij dat zijn regering vrede heeft gerealiseerd en een politieke overwinning heeft behaald op de rechtse en imperialistische krachten die hem hebben geprobeerd te verdrijven. Als een teken van goodwill werden ook een aantal dissidenten uit de gevangenis vrijgelaten. De meesten waren de voorbije jaren bij protestacties tegen de regering opgepakt. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20