‘In Gaza leven 1.700 miljonairs’

In Gaza leven 1.700 miljonairs. Dat heeft Ahmad Assaf, een woordvoerder van de Palestijnse Fatahbeweging, gezegd op Erem News. ‘Hoewel Gaza een van de armste plekken ter wereld is, leven er 1.700 miljonairs onder de Hamasleden, die via tunnels goederen vanuit Egypte en Israël het land binnensmokkelen en woekerwinsten maken.’

‘Andere tunnels worden gebruikt om wapens en geld binnen te smokkelen die de positie van Hamas in Gaza moeten versterken,’ zei Assaf.

Volgens The Economist schatte de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, het aantal Palestijnse miljonairs in 2012 nog op 800. Hij sprak toen ook van een bijkomende ‘1.600 bijna-miljonairs’.  

In juni 2007 nam Hamas met geweld het bestuur over de Gazastrook over, nadat het er – na de door Hamas in januari 2006 gewonnen verkiezingen in de Palestijnse gebieden – niet in geslaagd was om met Fatah een ‘regering van nationale eenheid’ te vormen.

De miljonairs zijn veelal Hamasleden die de tunnels controleren via dewelke goederen uit Israël en Egypte de Gazastrook worden binnengesmokkeld en waarop grote winsten worden geboekt.

Volgens een BBC-reportage uit 2010 kost een doos corn flakes in Gaza 4,5 euro, meer dan in Londen of New York.

De activiteiten van de tunnelmiljonairs gaan volgens Abbas ten koste van de Egyptische en Palestijnse nationale belangen.

Hamas had eerder deze week kritiek geuit op Egypte omdat dit land de grens met Gaza in de Sinai heeft gesloten. Daarbij werd een massa tunnels vernietigd.  Hamas sprak van een ‘misdaad tegen de menselijkheid’.

Hamas kon tot voor kort rekenen op de sympathie en steun van de Egyptische Moslimbroedergemeenschap, maar de nieuwe machtshebbers in Egypte voelen minder voor de terreurbeweging, die ze als een gevaar voor de interne veiligheid beschouwen. Egypte beschuldigt Hamas ook van steun aan groepen die banden hebben met de terreurorganisatie Al Qaeda.

Hamas heeft vorige week ook de shariawet geïnstalleerd in Gaza.