Er is nu een land waar vaders meer met hun kinderen bezig zijn dan de moeders

Finland is in de ontwikkelde wereld officieel het eerste land geworden waar vaders aan hun schoolgaande kinderen meer tijd besteden dan de moeders. Het fenomeen is te danken aan het interessante pakket betaald ouderschapsverlof dat de Finse overheid aan zijn arbeidspopulatie aanbiedt.

Dat meldt de Britse krant The Times, verwijzend naar statistieken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Die cijfers tonen dat vaders in Finland aan schoolgaande kinderen per dag gemiddeld acht minuten tijd meer besteden dan moeders. “Deze mijlpaal is een gevolg van decennia inspanningen die Finland heeft gedaan voor de promotie van de gelijkheid van de vrouw en het welzijn van kinderen,” aldus de krant. Vaders krijgen in Finland na de geboorte van een kind een periode van negen weken betaald verlof. De moeder heeft recht op vier maanden betaald verlof. Na die periode kan één van de ouders een maandelijkse vergoeding van 450 euro ontvangen om thuis te blijven voor de opvoeding van het kind. Een vader of moeder kan voor elk kind een verlofperiode van zes maanden voorzien. Er moest echter worden vastgesteld dat slechts 20 procent van de vaders van de geboden mogelijkheden gebruik maakten. Daarom werd een nieuwe promotiecampagne opgezet.

Gendergelijkheid

In de campagne werd onder meer gewezen op de prioriteit die aan de opvoeding van de kinderen moet worden geschonken. Bovendien werd benadrukt dat die periode de basis legt voor een levenslange band. Annika Saarikko, Fins minister voor gendergelijkheid, benadrukt dat ouders en werkgevers niet altijd beseffen dat het zesmaandelijkse ouderschapsverlof ook door vaders kan worden gebruikt. “Nochtans heeft elke werkgever de verplichting om gelijkheid te promoten,” aldus Saarikko. “Het is tijd dat toekomstige generaties worden getoond dat vaders de kinderzorg op zich nemen en daarvoor ook de bereidheid en de vaardigheid hebben. Iedereen haalt voordeel uit de bijdrage aan de kinderzorg.” Finse moeders blijken met kleuters iets langer thuis te blijven dan hun seksegenotes in de meeste andere landen. Anderzijds moet worden vastgesteld dat Finse moeders ook een grotere neiging hebben om nadien terug te keren naar een voltijdse professionele carrière. De conclusies reflecteren de prestaties van Finland in het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum. Het land staat in de rangschikking met de meest gendergelijke naties van de wereld op een derde plaats. Finland introduceerde tachtig jaar geleden al de babybox, waarbij aan nieuwe moeders onder meer kleding en verzorgingsartikels werden bezorgd. Mede daardoor is het land één van de naties met de laagste kindersterfte van de hele wereld. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20