In een land waar al 12 miljoen iPhones circuleren worden ze nu gelegaliseerd

Iran wil de invoer van iPhones toelaten. Die maatregel zou de Iraanse overheid moeten toelaten om de toenemende smokkelpraktijken aan te pakken. Dat heeft het Iraanse persbureau Tasnim gemeld.

Negen importeurs zouden van de Iraanse autoriteiten een licentie krijgen om mobiele telefoons in te voeren. Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat de Iraanse autoriteiten voor de eerste keer gestart zijn met de registratie van mobiele telefoons, waardoor artikelen uit de illegale import niet langer werkzaam zouden zijn. Geraamd wordt dat in Iran op dit ogenblik al ongeveer 12 miljoen iPhones operationeel zijn. Ondanks het verbod dat Iran lange tijd heeft gehandhaafd op de import en het gebruik van smartphones, beschikt de lokale bevolking over relatief veel apparaten. Dat geldt vooral voor jongere en rijkere bevolkingsgroepen.

Complicaties

De Iraanse regering heeft de problematiek grotendeels genegeerd, tot twee maand geleden naar een repressieve benadering werd overgestapt. Die maatregel heeft echter weinig resultaten opgeleverd, maar heeft daarentegen wel de prijzen opgevoerd. De legale verkoop van iPhones zou in Iran wel tot een aantal complicaties kunnen opleveren. De Verenigde Staten hanteren immers nog altijd sancties tegen Iran, die ook een verbod op financiële transacties met het land omvatten. Dat verbod geldt niet alleen voor Amerikaanse bedrijven, maar voor alle partijen die banden hebben met de Amerikaanse financiële sector. Importeurs van iPhones in Iran zouden hun voorraden dan ook moeten betrekken bij derde partijen die geen enkele band hebben met banken die in de Verenigde Staten actief zijn. Analisten benadrukken dat ook Apple, producent van de iPhone, zich mogelijk terughoudend zal opstellen. Het bedrijf zou immers een grote intrede willen doen op de Iraanse markt wanneer de westerse sancties tegen het land zijn opgeheven en zou zijn positie niet door onverwachte boetes in het gedrang willen brengen. Met 80 miljoen inwoners kan Iran een bijzonder aantrekkelijke markt worden voor Apple. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20