In China zien miljardairs hun fortuin verdampen

In China zien miljardairs hun fortuin verdampen
Zhong Shanshan in 2013 in Beijing, China. — foto: Getty

Ruim 10 procent minder miljardairs in één jaar tijd en een daling van de totale rijkdom met bijna 20 procent. De Chinese superrijken hebben dit jaar pijnlijke verliezen geleden, zo blijkt uit een nieuwe ranglijst.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens het economische herstel na de pandemie zagen veel vermogende mensen hun fortuin enorm toenemen. Maar sinds het begin van het jaar dalen de aandelenmarkten en hebben miljardairs in zowel de VS als China hun fortuin zien smelten als sneeuw voor de zon.

In het nieuws: De ‘Hurun Rich List’, een jaarlijkse ranglijst van Chinese miljardairs (vanaf 5 miljard yuan, of iets minder dan 700 miljoen euro, gebaseerd op cijfers van 15 september), is gepubliceerd. Wat blijkt? Chinese miljardairs hebben voor het eerst in 24 jaar hun fortuin zien dalen.

  • Dit jaar haalden slechts 1.305 mensen de prestigieuze lijst. Dat is 11 procent minder dan vorig jaar. Hun gecombineerde vermogen bedraagt 3.500 miljard dollar, een som die 18 procent lager ligt dan die vorig jaar.
  • Het aantal mensen dat meer dan 1 miljard dollar waard is, daalde van 1.185 naar 946. Het aantal met een waarde van meer dan 10 miljard dollar daalde van 85 naar 56.

TikTok

  • De eerste op de lijst is Zhong Shanshan, ook bekend als de “waterfleskoning”. Zijn fortuin steeg in één jaar tijd met 17 procent tot 65 miljard dollar. De top 3 wordt vervolledigd door de jonge eigenaar van ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, Zhang Yiming (35 miljard dollar, -28 procent) en de “batterijkoning” Robin Zeng Yuqun (32,9 miljard dollar, -28 procent).
  • De Chinese vastgoedsector verkeert in een crisis en dat blijkt uit de ranglijst: Elizabeth Yang Huiyan, hoofd van Country Garden Holdings, zag 15,7 miljard dollar uit haar holdings verdampen, het grootste verlies dat werd opgetekend (waardoor ze nog 10,7 miljard dollar overhield). De beruchte Pony Ma, de sterke man van Tencent, leed met 14,6 miljard dollar het op één na grootste verlies.
  • In totaal zagen slechts 411 mensen hun fortuin stijgen, waaronder 133 nieuwkomers.

Zerocovidbeleid, Vastgoed, Oekraïne, Fed

De conclusie: Een annus horribilis voor de economie van China, maar ook voor die van andere spelers.

  • De doorgaans bloeiende Chinese economie heeft dit jaar klappen gekregen. Een van de oorzaken is dat het hardvochtige zerocovidbeleid op de economische activiteiten en de binnenlandse vraag weegt. De vastgoedsector (30 procent van het bbp), normaal gesproken booming, verkeert daarnaast in een crisis: de verkoop daalt en veel ontwikkelaars zitten zwaar in de schulden. De export, die andere pijler van het bbp, begint nu ook tekenen van zwakte te vertonen.
  • De beurzen dalen ook. Dit heeft gevolgen voor vermogende particulieren, die vaak vooral in aandelen zitten. Op 15 september koerste zowel de Hang Seng als de Chinese Nasdaq-index 24 procent lager in vergelijking met dezelfde datum in 2021. De Shenzhen-index daalde met 21 procent en de Shanghai-index met 12 procent. In dezelfde periode daalde de yuan met 8 procent ten opzichte van de dollar.
  • Als verdere tegenwind voor het vergaren van rijkdom in China wijst Hurun, het instituut achter de rijken-ranking, op de oorlog in Oekraïne en de renteverhogingen door de Fed. Deze laatste eisen overigens ook hun tol in de VS. Mark Zuckerberg verloor in één jaar tijd bijvoorbeeld 100 miljard dollar, wat een historisch record schijnt te zijn. Elon Musk, nog steeds de rijkste man ter wereld, heeft meer dan 60 miljard dollar uit zijn bezit zien verdampen.
  • De grootste techbedrijven hebben sinds het begin van het jaar meer dan 4 biljoen dollar aan marktwaarde verloren.

(lb/evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.