Europees Commissaris voor Energie Kadri Simson is woensdag in China aangekomen. De kans bestaat dat de Europese Commissie besluit een nieuw antidumpingonderzoek op te starten naar Chinese producten. Deze keer gaat het om windturbines.
In China wordt momenteel de toekomst van Europese windenergie beslist

Waarom is dit belangrijk?
De Europese windenergiesector vraagt al geruime tijd om de steun van Europese leiders, aangezien de situatie steeds moeilijker wordt. Europese fabrikanten moeten het vooral opnemen tegen veel goedkopere Chinese windturbines. In Brussel zijn er vermoedens van oneerlijke concurrentie. Zal dit leiden tot een officieel onderzoek?“Zeg nooit “nooit”
In het nieuws. De Europese commissaris voor Energie Kadri Simson zal de komende drie dagen in China een aantal lokale politieke en industriële leiders ontmoeten. Dit bezoek zou kunnen leiden tot een Europees onderzoek naar subsidies voor Chinese windturbines.
- Voordat ze naar China vertrok, deelde Kadri Simson haar indrukken met Politico.
- “Je moet nooit “nooit” zeggen,” antwoordde ze toen haar werd gevraagd of de Europese Commissie mogelijk een anti-dumpingonderzoek zou opstarten naar Chinese windturbines.
- “We moeten elke vorm van handelsoorlog vermijden omdat we als interne markt baat hebben bij open markten en eerlijke concurrentie… maar als er bewijs is dat we te maken hebben met dumpingmaatregelen… dan moeten we daar natuurlijk iets aan doen”, legde de Europese energiecommissaris uit.
Reynders en Breton zijn dezelfde mening toegedaan
Belangrijk: Ook anderen hebben dezelfde gedachte al geuit. Vorige week had Didier Reynders, waarnemend Europees commissaris voor Justitie en Concurrentie, vergelijkbare uitspraken gedaan. Een nieuw anti-dumpingonderzoek staat op de agenda in Brussel.
- “In de windenergiesector zijn er Europese componenten die kunnen concurreren met Chinese componenten en zijn we bereid om die concurrentie aan te gaan. Maar als we opnieuw merken dat er te veel Chinese steunmaatregelen zijn, kunnen we op dezelfde manier een onderzoek starten,” verklaarde hij aan BFM TV.
- Vorige maand veroorzaakte Thierry Breton, de Europese commissaris voor de interne markt, al opschudding op LinkedIn. Hij wees op de vastberaden aanpak van Chinese windmolenfabrikanten om Europese markten te veroveren.
- Breton merkte op dat Chinese fabrikanten Europese projectontwikkelaars prijzen zouden bieden die 15 tot 55 procent lager liggen dan die van Europese windturbines. Ze boden ook betalingsuitstel tot 3 jaar aan en waren terughoudend in het verkopen van onderdelen aan Europese concurrenten.
- “Het is tijd om te onderzoeken of deze gunstige voorwaarden te danken zijn aan door de staat gesteunde financiering aan Chinese fabrikanten. Dit zou mogelijk niet haalbaar zijn binnen de EU”,
“De Chinezen hebben reden tot boosheid”
De vraag is niet meer óf er een onderzoek komt, maar wanneer. Volgens de Financial Times zou er deze maand al een beslissing kunnen vallen. In Brussel zou er voldoende bewijsmateriaal zijn om een anti-dumpingonderzoek naar Chinese windturbines te starten.
- Het enige dat Europese leiders nog kan doen twijfelen, is de reactie van China. De Commissie startte in september al een ander anti-dumping onderzoek tegen China. Dit met betrekking tot elektrische voertuigen. Iets wat Peking niet op prijs stelde. Dus, een tweede onderzoek binnen de twee maanden…
- Dit onderzoek zou deel uitmaken van een breder pakket besluiten om de Europese windenergie-industrie te stimuleren. Een “pakket maatregelen” dat Ursula von der Leyen vorige maand al vermeldde in haar State of the Union.
- Dat zou gerealiseerd moeten worden door middel van:
- Een versnelling van vergunningsverlening.
- Een verbetering van het veilingproces.
- Een grotere nadruk op vaardigheden, toegang tot financiering en de stabiliteit van toeleveringsketens. (ddw)