De internationale financiële instelling IMF heeft een opmerkelijke boodschap voor overheden. In de geest van econoom John Keynes roept ze op om meer geld te pompen in infrastructuurprojecten en zo jobs te creëren.
Dat is volgens het IMF de enige manier om de economische heropleving vorm te geven en miljoenen mensen opnieuw aan werk te helpen. De instelling houdt de komende dagen haar jaarlijkse vergadering en gaf al een voorproefje van wat er besproken wordt.
Uit de analyse van de organisatie blijkt dat er 7 miljoen directe jobs en tot 33 miljoen indirecte jobs kunnen gecreëerd worden als de publieke investeringen met 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) worden opgetrokken. Het zou ook de investeringen van de private sector met 10 procent kunnen verhogen. Het bbp van een land is de optelsom van alle geproduceerde goederen over een jaar en een maatstaf voor de economische toestand van landen.
Groene omslag
Het zou zelfs nog beter zijn als landen die strategie combineren met een groene omslag, klinkt het. Per miljoen dat er in onderzoek, groene elektriciteit en energiezuinige gebouwen wordt geïnvesteerd, zouden er 14 jobs bijkomen. In de traditionele industrie is dat maar beperkt tot acht jobs.
‘Zelfs voor de pandemie stonden overheidsuitgaven al meer dan tien jaar niet op een heel hoog niveau, ondanks verzakkende bruggen en wegen in sommige ontwikkelde landen en gigantische noden voor mobiliteit, proper water en gezondheid in de meeste landen’, zegt het IMF. ‘Er moet nu dringend geïnvesteerd worden in sectoren die belangrijk zijn tijdens deze pandemie, zoals gezondheidszorg, scholen, gebouwen, wegen en digitale infrastructuur.’
Lage rente
Komt daarbij dat de rente laag staat en het dus voordelig is voor overheden om geld te lenen. ‘Het geld zal nu even niet van de private sector komen, dus het is aan overheden om mensen aan het werk te zetten’, klinkt het.
Het idee dat overheden moeten investeren in de economie om de welvaart op te drijven en private investeringen te stimuleren maakt al opgang sinds de jaren 30 en werd op de agenda gezet door de Britse econoom John Maynard Keynes. Hij schreef daar een boek over na de Grote Depressie in de jaren 30, die werd getekend door een hoge werkloosheid.