De Britse regering pakte afgelopen vrijdag uit met historische belastingverlagingen. Beleggers hebben intussen al aangegeven dat ze geen grote voorstander zijn van die fiscale steunmaatregelen. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit nu kritiek. En ons land luistert best naar wat de VN-organisatie te zeggen heeft.
Kwasi Kwarteng, de Britse minister van Financiën, pakte afgelopen vrijdag uit met ongeziene belastingverlagingen. De regering-Truss draaide onder meer de verhoging van de vennootschapsbelasting terug en maakte komaf met de hoogste belastingschijf van 45 procent. Dergelijke maatregelen moeten gezinnen en bedrijven door de crisis loodsen.
Eerder deze week maakten de beleggers al duidelijk dat ze geen grote fan zijn van de geplande belastingverlagingen, met een dalende koers van het Britse pond en stijgende langetermijnrente als gevolg. Ze vrezen dat de geplande ingrepen de inflatie en het begrotingstekort verder de hoogte zullen injagen. Verwacht wordt dat de belastingverlagingen de Britse regering meer dan 105 miljard pond zullen kosten. Volgens het persagentschap Bloomberg kan dat bedrag de komende vijf jaar verder oplopen tot 161 miljard pond.
Scherpe reactie IMF
Ook het IMF is niet te spreken over de Britse plannen. Volgens de VN-organisatie is het allesbehalve een goed idee om grote en ongerichte steunmaatregelen aan te kondigen. “Het is belangrijk dat het begrotingsbeleid niet haaks staat op het monetaire beleid”, klinkt het. De Bank of England heeft namelijk de afgelopen zeven beleidsvergaderingen telkens de rente verhoogd om kapitaal te onttrekken uit de economie. Het beleid van de Britse regering zou net tot het omgekeerde leiden.
Het IMF waarschuwt daarom dat het nu niet het moment is om met geld te strooien. “Er is nood aan gerichte steunmaatregelen”, aldus de organisatie. “We vragen Kwasi Kwarteng om het steunpakket te herevalueren, vooral de maatregelen die ten goede komen aan mensen met een hoog inkomen.”
Lessen voor België
Ook Ray Dalio, de oprichter en mede-hoofdinvesteerder van ’s werelds grootste hedgefonds Bridgewater Associates, stelt zich vragen bij het Britse steunpakket. “De Britse regering gedraagt zich als een regering van een groeiland”, schrijft hij op Twitter. “Het land creëert te veel schulden in een valuta waar wereldwijd geen grote vraag naar is.”
Hij voegt eraan toe dat hij hoopt dat andere landen leren uit de fouten van het Verenigd Koninkrijk. We denken daarbij aan de regeringen in ons land. Zo heeft de federale regering ook al kritiek gekregen van verschillende experts, omdat die de steunmaatregelen uitspreidt over een te grote groep mensen. Denk aan de btw-verlaging op gas en elektriciteit en de energiekorting in november en december.
In een column voor De Morgen schrijft Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics, dat het de taak van de overheid is om de welvaart van de mensen vandaag en in de toekomst veilig te stellen. Hij merkt daarbij op dat de maatschappelijke opbrengst van dergelijke investeringen vandaag nog altijd een veelvoud is van de interestkosten van de schuld (2,5 procent). De Grauwe benadrukt wel – net zoals het IMF en Dalio – dat dat geen pleidooi is voor ongebreidelde overheidsuitgaven. “Wel om de middelen die de overheid kan mobiliseren doeltreffend aan te wenden”, klinkt het.
In Vlaanderen is het wachten op de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon. Hij moest die noodgedwongen uitstellen omdat de regeringspartijen nog geen akkoord over de indexering van het Groeipakket – het vroegere kindergeld – hebben bereikt. cd&v pleit voor een indexering voor alle gezinnen, terwijl Open VLD en N-VA voorstander zijn van doelgerichte toeslagen.
(fjc)