IKEA heeft nu ook meubelen voor uw… huisdieren

Meubelketen Ikea heeft onder de naam Lurvig nu ook een productlijn voor huisdieren gelanceerd. De collectie bestaat uit meer dan honderd producten die volgens Inma Bermudez, hoofddesigner van Ikea, vanuit het perspectief van het dier zelf werden ontwikkeld.

Bij de samenstelling van de collectie werd ook beroep gedaan op dierenarts Barbara Schäfer. Eerder al werd door Ikea op Schäfer al beroep gedaan voor studies op het gebied van risicobeheer. De ontwerpen zijn gebaseerd op gedragingen en situaties die het voorbije jaar bij een duizendtal gezinnen met huisdieren in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Japan, Portugal en Frankrijk werden opgetekend. “Huisdieren hebben een eigen persoonlijkheid, maar delen vijf gemeenschappelijke kenmerken,” benadrukt Bermudez. “Elk huisdier houdt van eten, slapen, spelen en lichaamsbeweging, maar geniet ook van de nabijheid van de mens. Die vijf elementen vormden dan ook de basis van de filosofie achter het ontwerp van de producten.”

Veiligheid

Bij het ontwerp van de nieuwe productielijn werd door Schäfer en Bermudez naar eigen zeggen prioriteit gegeven aan veiligheid. Daarbij wordt gewag gemaakt van het gebruik van duurzaam materiaal dat bestand immers bestand moest zijn tegen een aantal typische gedragingen – zoals bijten en krabben – van de dieren. Tegelijkertijd moest volgens de ontwerpers echter ook gegarandeerd worden dat de producten compatibel zouden zijn met het interieur van de menselijke woning. “Daarom werden onder meer de kussens van een verwijderbare sloop, die kan worden gewassen, voorzien,” betoogt Inma Bermudez. “Het kussen kan bovendien worden opgevuld met materialen, zoals oude kledingstukken, die een geur verspreiden waarmee het dier is vertrouwd.” “De collectie omvat verder onder meer ook een kattenmat, die rond een tafelpoot kan worden gebonden. Op die manier wordt een kunstmatige boomstam gecreëerd waarop de kat haar klauwen kan afvijlen. Maar ook zijn speciale voederbakken beschikbaar die het huisdier moeten beletten zichzelf een indigestie te schrokken.” (mah)