“Ik zal niet bij u komen werken als u niet om het milieu geeft”

“Ik zal niet bij u komen werken als u niet om het milieu geeft.” Dat is de boodschap die 24.000 Franse studenten hebben meegegeven aan de CEO’s van de bedrijfswereld.

“Wat voor nut heeft het om zich per fiets te verplaatsen, wanneer men wordt tewerkgesteld door een bedrijf dat actief bijdraagt aan de versnelling van de klimaatwijziging of aan de uitputting van onze grondstoffen?” 

‘Een radicale ommekeer’ inzake respect voor het milieu

Wat als een kleine petitie begon in een van de Franse grande écoles, is sinds september enkel in omvang toegenomen. Studenten verwachten van hun toekomstige werkgevers niet enkel interessante carrièreperspectieven; ze eisen van diezelfde werkgevers ook ‘een radicale ommekeer’ inzake respect voor het milieu.

Tot op vandaag heeft de petitie 24.000 handtekeningen verzameld, een marginaal aantal vergeleken met het miljoen mensen die de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) steunen. Een zwak signaal dus.., ware het niet dat de ondertekenaars alle hogere studies hebben aangevat en de jacht op talent [en meer specifiek wetenschappelijk talent, dat aan de oorsprong van de petitie ligt] binnen bedrijven een absolute prioriteit is geworden. Hun boodschap zal dus niet kunnen worden genegeerd, tenzij men voldoening wil nemen met het rekruteren van middelmaat, eerder dan van toptalent.

In de Franse zakenkrant Les Echos wordt het voorbeeld gegeven van de École polytechnique, een van de befaamdste onderwijsinstellingen van het land, waar ingenieurs worden opgeleid. Die school dankt haar reputatie aan het aantal afgestudeerden dat vaak snel hoge functies krijgt aangeboden bij de overheid, het bedrijfsleven en in wetenschappelijk onderzoek. In de Polytechnique hebben ondertussen al 600 studenten de petitie ondertekend en wordt duurzaam ondernemen zeer serieus genomen. Eric Labaye, de pas benoemde directeur van de school, wil er zelfs een strategisch doelwit van maken.

“Voor Facebook werken? Neen, dankuwel”

Maar het gaat niet enkel om een Frans fenomeen. In een recent door de New York Times gepubliceerd artikel met als titel ‘I Don’t Really Want to Work for Facebook’, worden jongeren aan het woord gelaten die niet langer verleid worden door de belofte van veel geld (stagiairs beginnen er a rato van 8.000 dollar per maand), gratis maaltijden en andere incentives. “Ik hoor dat vele werknemers het zelf niet eens meer gebruiken. Ik geloof niet in het product, want bij Facebook is alles enkel gericht op het tonen van steeds meer advertenties,” legt een jonge Amerikaanse uit. Bij Google vragen werknemers het management in een open brief ondertussen om het project ‘Dragonfly’, waarbij een gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt wordt ontwikkeld, stop te zetten, ‘omdat het niet langer correspondeert met de waarden waarvoor het bedrijf jaren geleden nog stond.”

Een fenomeen dat zich ook uitbreidt naar de rest van Silicon Valley, waar rekruteerders door jongeren steeds meer diepzinnige vragen gesteld krijgen, genre “Hoe kan ik projecten vermijden waar ik het niet eens mee ben?” of “Hoe kan ik mijn bazen er best aan herinneren dat het bedrijf wel degelijk een missie heeft?”

Ondanks dat de aantallen vooralsnog marginaal blijven, wint het ethische aspect dus wel degelijk aan belang bij toekomstige, vaak hoogopgeleide werknemers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20