Ik wil geld lenen, maar ben werkloos

Je wilt graag een grote aankoop doen, maar je bent jammer genoeg werkloos. Het is van zelfsprekend dat het voor jou moeilijker zal zijn om een lening aan te gaan. Zonder inkomen is er voor de bank minder zekerheid dat ze haar geld wel zal terugzien. Maar wat is er mogelijk?

Een uitkering is ook een soort van inkomen, lenen is dus wel mogelijk. Maar de bedragen zullen veel lager liggen. Besef wel dat als je een lening aangaat met een uitkering dat er heel weinig maandelijks overblijft. Voor tijdelijke werklozen is het natuurlijk een ander verhaal.

Waar moet je rekening mee houden? 

Er zijn verschillende factoren waar banken op zullen letten wanneer je een lening wil aangaan. Indien je kan aantonen dat je een hoge werkloosheidsuitkering en veel spaargeld hebt, is de kans al veel groter dat je een lening zal kunnen krijgen. Een andere belangrijke factor is dat je kan aantonen dat je tijdelijk werkloos bent.

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Leningen speciaal voor werklozen 

Naast de standaardleningen, bestaan er ook leningen speciaal voor werklozen. Twee om precies te zijn:

  • Wil je een eigen zaak beginnen? Dan kan je een beroep doen op een startlening van het Participatiefonds Vlaanderen. Hiermee kan je als niet-werkende werkzoekende en volledig werkloze lenen aan een voordelig tarief. Je moet wel al drie maanden ingeschreven zijn als werkloze en gebruikmaken van een inschakelingsuitkering of leefloon.
  • Wil je een huis aankopen of renoveren? Maak dan gebruik van een sociale lening. Deze lening heeft een zeer lage rente, een looptijd van maximaal vijf jaar en je ontvangt begeleiding. Deze leningen worden aangeboden door De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en Het Vlaams Woningfonds. Een van de voorwaarden is dat je belastbaar inkomen niet hoger mag zijn dan 9.392 euro. Lees zeker de andere voorwaarden nog eens na.

Ben je tijdelijk werkloos en zit je krap bij kas? Dan kan je ook nog altijd beroep doen op een minilening. Dat is een klein bedrag lenen op een korte termijn. De bedragen schommelen meestal tussen de 50 en 200 euro en je moet het binnen de 30 dagen terugbetalen. Voorwaarden zijn: je bent 21 jaar of ouder en je hebt een vast inkomen. Maar het vast inkomen hier mag ook uit een uitkering bestaan.

Geef dus niet snel de moed op, er zijn genoeg mogelijkheden om te lenen. Maar denk op voorhand goed na of je wel echt een lening nodig hebt. Je hebt namelijk te maken met een maandelijkse aflossing. Wie weet kan je de aankoop wel uitstellen of heb je nog genoeg spaargeld? Goed nadenken is de boodschap!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20