Wat wel opvalt: Vlaams Belang lijkt aan een plafond te zitten. En voorzitter Tom Van Grieken maakt niet z’n beste beurt, op Radio 1.
- De belangrijkste trend aan Vlaamse kant lijkt vooral dat Vlaams Belang niet langer piekt: de partij zakt wat terug in de peiling en is voor het eerst blijkbaar kwetsbaar. De fenomenale scores richting 30 procent lijken verder af.
- De ‘accidenten’ zoals een bezoek van kopstuk Dries Van Langenhove aan een betoging in Parijs zijn mogelijk een oorzaak: feit is dat er wat ruis zit op de anders zo gestroomlijnde communicatie bij Van Grieken.
- Die had het vanmorgen op Radio 1 niet bepaald onder de markt, in een kritisch vraaggesprek over hun kandidaat die in de raad van bestuur van het VAF zou gaan zetelen.
- Dat ‘Vlaams Audiovisueel Fonds’ reikt elk jaar grote sommen subsidies uit om films en series te laten maken. De raad is gepolitiseerd: elke partij mag verhoudingsgewijs mensen sturen. Men veronderstelt wel mensen te sturen die er iets van kennen. Zo wordt Siegfried Bracke er lid van, namens de N-VA.
- Het Vlaams Belang stuurde Jef Elbers, een voormalig VRT-scenarist die onder meer mee de reeks Merlina schreef. Maar de man liet zich dit weekend in De Standaard stevig gaan, toen de krant hem opbelde om z’n politieke mening ijverig neer te pennen. Een korte bloemlezing:
- ‘Het is precies of heterofilie abnormaal wordt. Iedereen moet homofiel zijn, dat wordt opgehemeld.’
- ‘De normale seksualiteit is nog altijd de heteroseksualiteit.‘
- ‘Dat promoten van transgenders is een ziekte, die het brein aantast. Transseksualiteit is abnormaal en dat zeg ik zonder waardeoordeel: het is niet de norm, dus ab-normaal.’
- Meteen kwam er een storm van kritiek, waarbij de voorzitter van het VAF, Kenneth Taylor, burgemeester van Wichelen voor Open Vld, al aankondigde dat de algemene vergadering Elbers niet zou aanvaarden.
- Van Grieken probeerde de zaak vanmorgen te verdedigen, maar danste daarbij op twee benen: Vlaams Belang trekt de kandidatuur van Elbers in, maar spreekt tegelijk van een ‘beroepsverbod’, ‘mensen met de foute mening mogen hun beroep niet meer uitoefenen‘. ‘Een rare en vieze samenleving wordt het dan.’
- Vlaams Belang kwam afgelopen week onder vuur na de moord op David Polfliet in Beveren. Die stierf door geweld, nadat hij in de val was gelokt via Grindr, een datingapp voor homo’s. Daarbij verweet onder meer Vlaams minister van Integratie Bart Somers (Open Vld) in het Vlaams Parlement het Vlaams Belang van ‘homofoob’ te zijn, iets wat ze bij Vlaams Belang erg afstrijden. Daar werpen ze zich net op als ‘verdediger van homo’s’ en wijzen ze naar een probleem met islamitische jongeren in de grootsteden, en hun niet-aanvaarding van de holebigemeenschap.
- Maar tegelijk schoof dus uitgerekend die week Vlaams Belang een dergelijke kandidaat naar voor om het VAF te bemannen.
- Van Grieken trok vanmorgen de grens voor zijn partij, waarbij hij de uitspraken van Elbers verwierp: ‘Ik verzet mij tegen de transgenderindoctrinatie. Ik vind holebi’s niet onnatuurlijk. Maar ik doe niet mee met x’jes. Wij zijn een conservatieve partij. Dat mannen in jurken dragen, mag ik dat nog raar vinden?”
- ‘We gaan Elbers zijn kandidatuur intrekken. Maar niet onder druk van Bart Somers, die een moord misbruikt om punten te scoren. Wel omdat de persoonlijke uitspraken van Elbers in perceptie heel een partij wegzetten als homofoob.’
- Daarbij had Van Grieken het over ‘een cultureel marxisme, waarnaar wij als doctrine aan het evolueren zijn’. ‘In nazi-Duitsland heette dit een Berufsverbot. Als u vindt dat een politieke mening wel relevant is om een job uit te oefenen, dan mag u in het rijtje van de Politbureaus en de Stasi gaan staan. Een politieke mening blijft een mening.’
- Maar tegelijk trekt men dus wel de kandidatuur van Elbers in, waardoor het geheel toch rommelachtig oogt.