IJsland zit aan vierde regering op amper twee jaar tijd: hoe komt dat?

Na de bankencrisis van 2008 kreeg IJsland rake klappen. De cijfers op de beurs zakten met 97 procent, de IJslandse kroon was nog maar half zoveel waard en sland werd het eerste land in 25 jaar dat bij het Internationaal Monetair Fonds (VN) moest aankoppen voor een vrijstelling. En die financiële crisis ging ook gepaard met een hobbelig politiek parcours.

Het gevolg van deze ethische en financiële problemen is dat Katrín Jakobsdóttir (Vinstrihreyfingin-grænt framboð of Links-Groen) de vierde IJslandse premier is in amper twee jaar. Ze geeft vooral aandacht aan kwesties zoals klimaatverandering, gendergelijkheid en overheidsdiensten.

Vele IJslanders geloven niet meer in de politiek. Jakobsdóttirs taak bestaat er dan ook uit het volk opnieuw te doen geloven én twee conservatieve partijen te besturen die betrokken waren bij schandalen

Politieke geschiedenis

“Er is veel gebeurd in de IJslandse politiek”, zegt Jakobsdóttir in de Britse krant The Guardian. “De mensen kunnen IJslandse politici echt niet vertrouwen. Ik kan hen dat niet kwalijk nemen. Maar we moeten nu bekijken hoe het vertrouwen in de politiek heropgebouwd kan worden.”

Meer