Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal de groei in de vraag naar olie de komende jaren afzwakken. Voor het einde van dit decennium zal die vervolgens een piek bereiken.
In het nieuws: De vraag naar olie zal afzwakken door hoge prijzen en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, zegt het IEA in een rapport dat woensdag werd gepubliceerd. Die factoren versnellen de transitie naar alternatieve energiebronnen.
- Gebaseerd op huidige trends zal de vraag naar olie nog altijd met zo’n 6 procent toenemen tussen 2022 en 2028, naar 105,7 miljoen vaten per dag. Maar die groei vertraagt: in 2023 zal die toenemen met 2,4 miljoen vaten per dag, een getal dat tegen 2028 daalt naar 0,4 miljoen.
- Het IEA denkt dat dan een piek wordt bereikt, waarna de vraag naar olie gestaag zal afnemen. Vooral de transitie naar elektrische voertuigen zal daarbij een grote rol spelen. De organisatie denkt dat de oliepiek voor voertuigen zelfs eerder zal worden bereikt, al in 2026.
- “De groei van de wereldwijde vraag naar olie zal de komende jaren bijna tot stilstand komen”, zegt Fatih Birol, hoofd van het agentschap, in het rapport. “De verschuiving naar een schone energie-economie versnelt, met een piek in de wereldwijde vraag naar olie in zicht voor het einde van dit decennium.”
Korrel zout
Toch op te merken: Hoewel de voorspelling van het IEA realistisch lijkt, heeft het agentschap in het verleden al vaker foute voorspellingen gedaan.
- Het agentschap voorspelde de voorbije jaren meermaals dat er bevoorradingstekort zou ontstaan. Dat is er uiteindelijk nooit gekomen.
- Kort nadat de invasie van Oekraïne vorig jaar begon, voorspelde het IEA dat de productie van Russische olie in elkaar zou storten. Ook dat gebeurde niet. Integendeel: het land lijkt juist meer olie te exporteren via zee, blijkt uit data van analysebureau Bruegel.
En daarbuiten: Behalve foute voorspellingen, heeft het IEA het recent ook aan de stok gekregen met oliekartel OPEC.
- De olieproducerende landen vinden dat het IEA “zeer voorzichtig” moet zijn met voorspellingen die “investeringen in de olie-industrie ontmoedigen”. Zij vinden dat juist meer geïnvesteerd moet worden in de industrie, om prijsvolatiliteit te voorkomen.
- Het IEA zei twee jaar terug dat de energie-industrie volledig moet stoppen met investeringen in nieuwe olie- en gasprojecten. Dat zou noodzakelijk zijn om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen.