Robotontwikkelaar Boston Dynamics heeft recent heel wat aandacht gekregen voor zijn nieuwe realisatie, waarbij de humanoïde Atlas erin lukt een achterwaartse salto uit te voeren.
Die prestatie wordt in technologiekringen met bewondering bekeken, maar tegelijkertijd groeit ook de kritiek op deze ontwikkelingen. Velen stellen zich immers de vraag welk nut deze verwezenlijkingen hebben en welke meerwaarde ze de samenleving kunnen bieden. Een aantal critici merkt dan ook op dat robotica en artificiële intelligentie zich in een bubbel bevinden. Ook Bram Vanderborght, robotica-specialist aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), erkent de prestatie van Atlas te bewonderen. Atlas kan immers niet alleen een achterwaartse salto uitvoeren, maar lukt er vervolgens ook in om perfect op zijn voeten terecht te komen, zijn armen balancerend om in evenwicht te blijven.
Investeringen
Vanderborght benadrukt tegenover de krant De Tijd dat Boston Dynamics met Atlas een technologische krachttoer heeft geleverd. Er is dan ook bijzonder veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van de robot. Het bedrijf kan dan ook terugvallen op een rijke financier, waarop de meeste andere ontwikkelaars niet kunnen rekenen. [youtube https://www.youtube.com/watch?v=fRj34o4hN4I] Boston Dynamics werd in het begin van de jaren negentig gelanceerd als een spinoff van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De onderneming werkte geruime tijd samen met het Amerikaanse leger en werd later overgenomen door het internetbedrijf Google. Uiteindelijk zou Boston Dynamics worden doorverkocht aan de Japanse technologiegroep Softbank, die ook eigenaar is van onder meer het Franse bedrijf Aldebaran Robotics, dat de humanoïde Pepper op de markt brengt.
Vier poten
De producten van Boston Dynamics worden echter vaak bestempeld als exclusieve robotica, die vooral op kapitaalkrachtige sectoren, zoals defensie, is gericht. “De link met bruikbare robotica lijkt echter mager,” betoogt professor Herman Bruyninckx, hoofd van de robotica-vakgroep aan de Universiteit Leuven. De aandacht voor elk initiatief van Boston Dynamics is volgens hem een uiting van de robotica-zeepbel. Hij werpt op dat heel wat geld en aandacht wordt geïnvesteerd in robotica en artificiële intelligentie. Het streven naar een nuttige toepassing blijkt daarentegen volgens hem niet prioritair. De professor vindt ook de aandacht voor de humanoïde robots overdreven. Men wil robots op de mens laten lijken, maar daardoor zouden veel bewegingen van de humanoïdes nutteloos zijn. Meer aandacht verdienen volgens Bruyninckx robots op vier poten, die veel nuttiger zouden zijn.