Met mobiele 3D-printer gebouwd huis kost 10.000 euro

3D printers werden al gebruikt om te helpen bij constructie van huizen, maar het Russische bedrijf Apis Cor (tagline: We print buildings) heeft nu voor het eerst op lokatie een volledig 3D-geprint huis neergezet met een mobiele printer.

Dat is vrij indrukwekkend, want niet alleen kostte dat hele verhaal minder dan 10.000 euro (het was 10.134 dollar om precies te zijn), het was ook nog eens binnen 24 uur geprint. Nu heb je in die tijd natuurlijk geen landhuis gebouwd, dus het huis is net geen 40 vierkante meter. Dat is dus nauwelijks groot genoeg voor een kamer, badkamer, kleine keuken en een gangetje. Het werkt wel, door de aparte vorm van het huis. Dat is het grote voordeel van bouwen via 3D-printer: het hoeft niet allemaal recht te zijn, waardoor je meer kunt met minder vierkante meters.

Iets te koud

Om het huis nu te bouwen, in de koudste periode van het jaar in Rusland, viel niet mee. Het cement dat gebruikt wordt in de printer droogt eigenlijk alleen maar goed op als de temperatuur boven de 5 graden is en zoals je zou verwachten was het buiten min 35. Dat hebben ze uiteindelijk opgelost door een afgesloten tent over het bouwterrein(tje) op te zetten. Die mobiele printer is een handig ding: het lijkt een miniatuur hijskraan en kan heel makkelijk getransporteerd worden. Als het huis dan qua muren klaar is kan de printer er uit gehaald worden met een kraan. Het dak, isolatie, ramen en stukwerk worden dan achteraf gedaan en dan krijg je het verrassend knusse resultaat. Hoe meer dit soort projecten van de grond komen, hoe meer we 3D-printers zullen gaan zien in de bouw, zeker in landen als Nederland, waar ruimte altijd een issue is. Het is zoveel goedkoper dan onze huidige manier van bouwen dat je wel gek moet zijn om over een jaar of tien, twintig nog met stenen staat te slepen.

3d-print-huis-1
3d-print-huis-2
3d-print-huis-3
3d-print-huis-4
3d-print-huis-5
[Afbeelding © Apis Cor]
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20