De coronapandemie heeft de manier waarop wij werken drastisch gewijzigd. Ook in de financiële sector zijn er enkele grote wijzigingen op til. Zo heeft de financiële dienstverlener HSBC laten weten dat het ruim 1.200 Britse medewerkers permanent zal laten telewerken.
Thuiswerken lijkt wel het nieuwe normaal te worden. Sinds de start van de coronapandemie hebben bedrijven wereldwijd beslist om het personeel zo veel mogelijk te laten thuiswerken. In verschillende landen, zoals in België, geldt er tot op heden een verplichting om te telewerken indien mogelijk. Verschillende bedrijven hebben intussen aangegeven dat (deeltijds) thuiswerken het nieuwe normaal zal worden na de gezondheidscrisis.
Medewerkers callcenter
HSBC is één van de bedrijven die een deel van de medewerkers permanent wil laten telewerken. Unite, een van de grootste Britse vakbonden, heeft aan het persagentschap Reuters laten weten dat 70 procent van de 1.800 medewerkers in de callcenters van de financiële dienstverlener zich vrijwillig heeft aangemeld om permanent thuis te werken.
‘Op dit moment zijn er gesprekken aan de gang met de medewerkers om te bepalen hoe we optimaal kunnen werken binnen het nieuwe systeem’, liet een woordvoerder weten aan Reuters. Volgens Unite wil HSBC de telewerkers een thuiswerkvergoeding betalen ten belope van 300 Britse pond (350 euro) per jaar.
25 procent van de medewerkers bij HSBC geeft aan gedeeltelijk te willen telewerken. 5 procent ziet het niet zitten om thuis te werken en geeft de voorkeur aan een permanente aanwezigheid op het kantoor.
Vrijwillige basis
Dominic Hook, één van de topfiguren bij Unite, heeft in een reactie laten weten dat het telewerken volledig op vrijwillige basis gebeurt. Hij roept de andere financiële spelers op om hun personeel niet te verplichten om voltijds of deeltijds thuis te werken. ‘Wie zijn personeel voltijds of deeltijds wil laten thuiswerken moet zorgen dat daar de nodige voorzieningen voor zijn’, aldus Hook.
Ook in ons land wint telewerken aan populariteit in de financiële sector. Zo heeft ING begin maart een cao over telewerken bereikt met de vakbonden. Volgens dat akkoord krijgt het personeel de kans om de helft van de tijd thuis te werken eens de coronamaatregelen worden versoepeld.
(lb)
Lees ook: