Hoop op economisch herstel kan Bel20 net in het groen houden

De Europese beurzen zijn goedgeluimd uit het paasreces gekomen. Nagenoeg alle beurstabellen kleurden groen na het sluiten van de Europese aandelenmarkten. Enkel de Bel20 had moeite om het hoofd boven water te houden.

De beleggers lijken er alle vertrouwen in te hebben dat we aan de vooravond van een economisch herstel staan. Ze laten zich daarbij niet afschrikken door de verstrengde maatregelen die in sommige Europese landen, waaronder Frankrijk, van toepassing zijn.

Kneusje van de Europese klas

De Eurostoxx50 noteerde dinsdagavond 0,65 procent in de plus. Enkel de Bel20 hinkelde achterop. Doorheen de handelsdag had de Belgische sterindex moeite om een bepaalde richting te kiezen met als resultaat dat de Bel20 er uiteindelijk slechts 0,1 procent bij deed. Aperam was met een stijging van 1,9 procent de sterkhouder van de index. Elia was met een verlies van 4,95 procent de hekkensluiter.

AB InBev heeft dan weer een liefdesbrief gekregen van Jefferies-analist Edward Mundy. Volgens hem onderschatten de beleggers het herstelpotentieel van de biergigant. ‘De volumes zitten stilaan op een kantelpunt’, zei hij dinsdagnamiddag. ‘In de belangrijkste winstmotoren van de groep, de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico en China, begint het de juiste richting uit te gaan. In Europa zijn er de nieuwe lockdowns, maar vergeet niet dat die regio maar 5 procent van de omzet aanlevert.’ AB InBev ging 0,8 procent hoger.

Ekopak als uitschieter

De opvallendste prestaties zagen we buiten de sterindex. Zo heeft het waterbehandelingsbedrijf Ekopak de beursdag 18 procent in de plus afgestoten. Het bedrijf teert verder op de succesvolle beursintroductie van vorige week. Het aandeel is al met 35,7 procent gestegen tegenover de intekenprijs van 14 euro.

Nu beleggers inzetten op een economisch herstel wordt er een vervolg gegeven aan de rotatie naar meer cyclische aandelen. Dat was bij de opening van de Amerikaanse beurzen meteen voelbaar. Na het luiden van de openingsbel is de techindex Nasdaq 0,2 procent in het rood gedoken. De Dow Jones en de S&P500 verloren eveneens 0,2 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20