Key takeaways
- De arbeidsparticipatie in de EU bereikte een recordhoogte in het laatste kwartaal van 2024.
- Acht landen bereikten in deze periode hun hoogste werkgelegenheidscijfer ooit.
- De werkloosheid in de EU is gedaald tot het laagste punt sinds 2000.
De arbeidsmarkt in de EU kent een sterke stijging van de werkgelegenheid en een daling van de werkloosheid. Dat meldt Euronews. Uit nieuwe gegevens van de OESO blijkt dat de arbeidsparticipatie in de EU in het laatste kwartaal van 2024 een historisch hoogtepunt bereikte, waarmee eerdere records die teruggaan tot 2005 worden overtroffen.
- Deze positieve trend breidt zich uit naar de afzonderlijke lidstaten: acht landen bereikten in deze periode hun hoogste werkgelegenheidscijfer ooit.
Tegelijkertijd daalde de werkloosheid in de EU in februari 2025 tot het laagste punt sinds 2000, volgens de arbeidsstatistieken van de OESO. Dit wijst op een aanzienlijke daling van het aantal werklozen in de hele EU. De arbeidsparticipatie in de EU bedroeg 70,9 procent in het laatste kwartaal van 2024, met verschillen tussen de lidstaten.
Nederland koploper EU
Terwijl Nederland met 82,3 procent de hoogste arbeidsparticipatie had, bleef Italië achter met een percentage van 62,2 procent. Als we naast het VK ook de kandidaat-lidstaten en de EFTA-leden meetellen, kwam IJsland als koploper uit de bus met een indrukwekkend werkgelegenheidscijfer van 85,6 procent, terwijl Turkije achterbleef met 55,2 procent.
Van de vijf grootste Europese economieën noteerde Duitsland de hoogste arbeidsparticipatie (77,6 procent), gevolgd door het VK (75 procent). Het percentage van 68,9 procent in Frankrijk lag zowel onder het EU- als het OESO-gemiddelde. Spanje (66,3 procent) en Italië (62,2 procent) presteerden het slechtst, samen met Griekenland en Turkije.
Laagste werkloosheid sinds 2000
De OESO meldde bovendien een aanzienlijke daling van het werkloosheidspercentage in de EU tot 5,7 procent in februari 2025 – het laagste niveau sinds januari 2000. De werkloosheidscijfers varieerden per lidstaat, van een dieptepunt van 2,6 procent in Polen tot 10,4 procent in Spanje, dat als enige land de grens van 10 procent overschreed.
Van de vijf grootste Europese economieën kwam Duitsland met een werkloosheidspercentage van 3,5 procent als beste uit de bus. Het Verenigd Koninkrijk volgde op de voet met 4,4 procent. Deze positieve werkgelegenheidsvooruitzichten duiden op een robuuste en dynamische EU-arbeidsmarkt, klaar voor verdere groei en ontwikkeling.
België
België ligt met een arbeidsgraad van 67,1 procent onder het EU-gemiddelde van 70,9 procent. Daarmee is wel het nationaal record verbroken, want dit cijfer is de hoogste arbeidsgraad voor ons land sinds 2005. Uit de cijfers blijkt dat dit een uitzonderlijk goed kwartaal was voor Europa, want behalve België zijn er nog acht andere EU-landen die hun nationaal record verbraken, zoals Duitsland (77.60 procent), Spanje (66.30 procent), Turkije (55.20 procent) en Tsjechië (75.60 procent). Ook de EU (70.90 procent) en de Eurozone (70.60) verbraken hun records.
- Op het vlak van werkloosheid ligt België met 5.9 procent tussen het EU-gemiddelde van 5.7 procent en het gemiddelde in de Eurozone van 6.1 procent.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!