Hoofdeconoom Nagelmackers: “De Verenigde Staten gaan in 2025 de economische motor van de ontwikkelde wereld blijven”


BusinessAM blikt vooruit op 2025

2024 loopt bijna op z’n einde. Daarom blikken we bij BusinessAM tijdens de laatste weken van 2024 samen met experts uit de financiële en economische wereld vooruit op het nieuwe jaar. Hoe zullen de Amerikaanse en Europese economie het doen in 2025? En wat mogen we verwachten van bitcoin en andere cryptomunten? Het zijn maar enkele vragen die we in deze reeks zullen behandelen. Tot en met het einde van het jaar publiceren we elke dinsdag een interview.

Voor ons eerste interview spraken we met Christofer Govaerts, hoofdeconoom bij Nagelmackers, over wat de impact zal zijn van Trumps presidentschap op de wereldeconomie.


2025 belooft een behoorlijk onzeker jaar te worden. In de eurozone moeten de Duitsers opnieuw naar de stembus trekken, en in de Verenigde Staten (VS) start Donald Trump aan zijn tweede ambtstermijn. Desalniettemin verwacht Christofer Govaerts, hoofdeconoom bij Nagelmackers, dat de wereldeconomie verder zal aansterken. “De VS zullen de economische motor van de ontwikkelde wereld blijven.”

Zowel de eurozone als de VS stonden de voorbije jaren voor enorme uitdagingen. Denk onder meer aan de torenhoge inflatie en de geopolitieke onzekerheden in de wereld. Toch slagen beide economieën er momenteel in om het hoofd boven water te houden. Volgens de jongste gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de groei voor de eurozone dit jaar uitkomen op 0,8 procent. De economische activiteit in de VS zal met 2,8 procent toenemen en voor de wereldeconomie zal de groei uitkomen op 3,2 procent.

De VS konden de analisten dit jaar verrassen. “Er werd door de omgekeerde rentecurve (waarbij de kortetermijnrente hoger is dan de langetermijnrente red.) gevreesd voor een kortstondige Amerikaanse recessie, maar dat scenario bleef uiteindelijk uit”, aldus Govaerts. “Integendeel, het Amerikaanse vliegtuig blijft vliegen en zal nog een tijdje in de lucht blijven. De groei zal waarschijnlijk wel afnemen in de komende kwartalen, maar dat is zeker geen ramp. Op korte termijn lijkt een recessie in de VS dus uitgesloten.”

En wat met de rest van de wereld?

Het IMF verwacht ook voor de wereldeconomie groene groeicijfers in 2025. Momenteel wordt er uitgegaan van 3,2 procent groei, wat dus een evenaring is van het (verwachte) cijfer voor 2024. “Al zijn er toch enkele onzekerheden. We denken onder meer aan de impact van de verkiezingsoverwinning van Trump”, verduidelijkt Govaerts. Zo wil de president-elect een protectionistisch beleid voeren. “Het IMF verwacht dat de groei in de eurozone volgend jaar zal toenemen tot 1,2 procent, maar dat is dus zeker geen garantie.”

“Europa staat ook nog voor extra uitdagingen vanwege enkele structurele problemen in de regio”, gaat Govaerts verder. Zo blijft Duitsland, doorgaans de economische sterkhouder van het monetaire blok, de zieke man van Europa. Het IMF verwacht dit jaar een nulgroei voor dat land. Volgend jaar zal de Duitse groei beperkt blijven tot 0,8 procent.

Ook in Azië kan het beleid van Trump voor problemen zorgen, en in het bijzonder voor China. De verkozen president overweegt immers om de importtarieven voor producten uit dat land fors te verhogen. “Het IMF gaat voor China uit van een groei van 4,8 procent in 2024 en 4,5 procent in 2025. Maar bij de prognose voor 2025 kunnen we dus enkele vraagtekens plaatsen vanwege de onzekerheden die gepaard zullen gaan met de Trump-administratie”, klinkt het. “Het land neemt intussen wel stimulusmaatregelen om de economische groei te ondersteunen.” De groei in China bleef de voorbije jaren onder de verwachtingen door onder meer een vastgoedcrisis.

India lijkt intussen te profiteren van de malaise in China. Door de forse bevolkingstoename en de oplopende spanningen tussen China en VS lonken meer en meer ondernemingen naar India. En dat laat zich voelen in de groeicijfers. Het IMF verwacht dat de groei aldaar zal uitkomen op 7 procent in 2024 en 6,5 procent in 2025.

Centrale banken geven de VS en EU wat extra zuurstof

In het Westen kunnen de economieën nu ook rekenen op de steun van de centrale banken. Die zijn dit jaar begonnen met de rentes te verlagen. Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve hebben dit jaar al de beleidsrente verlaagd met 75 basispunten. Verwacht wordt dat ze in 2025 een vervolg zullen geven aan die versoepeling van het rentebeleid.

“Zowel in de VS als de EU zijn de monetaire instellingen ervan overtuigd dat de inflatie volgend jaar zal zakken tot het gewenste niveau, zijnde 2 procent”, zegt Govaerts. “Maar ook hier blijft Trump een onzekere factor.”

Het is niet uitgesloten dat de overheidsuitgaven onder Trump fors kunnen oplopen. Volgens het zogenaamde Penn Wharton Budget Model kan het begrotingstekort in de VS onder de Republikein oplopen tot 5,8 biljoen dollar, tegenover 1,8 biljoen dollar vandaag. Die immens hoge overheidsuitgaven kunnen de inflatie opnieuw een boost geven, wat de Fed onder druk zal zetten om de rente nog een tijdje op een hoog niveau.

Een hogere Amerikaanse rente kan ook een impact hebben op het Europese rentebeleid. Als de rente in de VS stijgt, en die in de EU blijft dalen, komt de euro meer onder druk te staan. Daardoor moeten onder meer de Europese consumenten meer betalen voor geïmporteerde goederen uit de VS. Bij Nagelmackers gaan ze er momenteel vanuit dat de euro volgend jaar aan kracht zal winnen. “In ons basisscenario verwachten we dat de euro volgend jaar 1,15 dollar zal waard zijn, tegenover 1,05 dollar vandaag. Nogmaals, dit is geen garantie, want er zijn heel wat onzekerheden in 2025.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.