In Hongkong is 2,7 miljard euro betaald voor een parkeergarage

Vastgoedontwikkelaar Henderson Land heeft in Hongkong een bedrag van 3 miljard dollar betaald voor een oude parkeergarage met vijf verdiepingen.

Deze prijs – die neerkomt op ongeveer 6.400 dollar per vierkante voet – geeft een beeld van de druk die op de vastgoedmarkt van Hongkong weegt. Dat schrijft Jennifer Hughes, correspondente van de Britse zakenkrant Financial Times in de Chinese enclave. De verkoop scherpt de kloof tussen Hongkong, de duurste stad van de wereld, met de andere grote metropolen volgens Hughes nog verder aan. Toch zeggen een aantal experts dat Henderson Land wellicht geen slechte koop heeft gesloten. De aankoop van Henderson Land betekent voor Hongkong de hoogste prijs die ooit per vierkante voet voor vastgoed is betaald. De vastgoedprijzen hebben in de stad een explosieve gegroeid, terwijl door de instroom van Chinese gebruikers op de kantoormarkt nauwelijks van leegstand kan worden gesproken.

Uniek

“Op dit ogenblik worden in Hongkong voor kantoren huurprijzen gevraagd die voor een jaar kunnen oplopen tot een bedrag van 279 dollar per vierkante voet,” benadrukt Jennifer Hughes. “Die prijzen liggen 75 procent hoger dan wordt gevraagd voor gelijkaardig vastgoed in New York, dat in de rangschikking van duurste kantoorsteden op de tweede plaats staat.” Toch merken experts op dat Henderson Land met de aankoop wellicht geen onverstandige beslissing heeft genomen, waarbij gewezen wordt op het unieke karakter van de site en de vooruitzichten op langere termijn. Bovendien wordt opgemerkt dat commercieel vastgoed in grote Aziatische metropolen zoals Hongkong, Singapore of Tokio zelden van eigenaar verandert. “Onder meer vastgoedgroep Hongkong Land kocht zijn eerste sites in de enclave in het begin van de twintigste eeuw en heeft die nog altijd in bezit,” geeft Jennifer Hughes dan ook aan. Tenslotte is er volgens haar geen enkel signaal dat de volgende jaren in de Chinese enclave nog ander vastgoed op de markt zal worden gebracht. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20