In Hongarije is vluchtelingen helpen nu een misdrijf

Hongaren die in hun land hulp bieden aan vluchtelingen riskeren voortaan gevangenisstraf. Het Hongaarse parlement heeft een wet goedgekeurd waarbij al wie humanitaire hulp of gerechtelijk advies aan illegale vluchtelingen verleent met één jaar gevangenis kan worden gestraft.

Dat betekent dat wie vluchtelingen helpt om een asielaanvraag in te dienen of ze voedsel of onderdak verleent nu de wet overtreedt. De nieuwe wet wijzigt negen bestaande wetten, die betrekking hebben op asiel, de landsgrenzen en de politie. Zo wordt het ook moeilijker voor vluchtelingen om voor asiel in aanmerking te komen, indien ze op weg naar Hongarije door een land zijn gereisd waar ze niet vervolgd worden. Syrische vluchtelingen die in Hongarije arriveerden, maar daarvoor eerst door Servië passeerden, kunnen nu het land worden uitgezet. 

De wet is een onderdeel van de strijd tegen immigratie die wordt gevoerd door Fidesz, de partij van premier Viktor Orban. Volgens deze laatste bedreigt de immigratie de cultuur en levenswijze van de Hongaren. 

De ‘Stop Soros-wet’

Orban verdenkt zijn landgenoot, de miljardair-filantroop George Soros er van Europa te willen ‘moslimiseren’.De wet kreeg daarom de naam ‘Stop Soros-wet’ en werd met een grote meerderheid (159 – 5) in het parlement goedgekeurd. 

Orban heeft zich binnen de EU ontpopt tot de anti-immigratieleider. Volgens hem vormen moslims een bedreiging voor de christelijke wortels van Europa. In april won hij voor de derde keer op rij – en voor de vierde keer in totaal – de Hongaarse verkiezingen. Zijn campagne stond bijna volledig in het teken van de strijd tegen immigratie.

“Geen enkele cultuur bestraft solidariteit”

Het hoofd van het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties heeft Hongarije ondertussen gevraagd de wet in te trekken. In een tweet vraagt hij de Hongaarse overheid om de samenleving niet te vragen de hulp aan asielzoekers stop te zetten. “Geen enkele cultuur, waar dan ook, bestraft solidariteit’, schrijft Filippo Grandi in een tweet. Human Rights Watch vraagt de EU-leiders druk uit te oefenen op Orban om de wet niet te ondertekenen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.