Hongarije gaat geen geld meer geven aan NAVO voor Oekraïne

Hongarije bereikt een akkoord met de NAVO. Het land hoeft geen geld meer te geven voor de defensie van Oekraïne. In ruil daarvoor zal het niet langer dwarsliggen wanneer de rest van de NAVO-landen nieuwe pakketten afspreken.

In het nieuws: Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, en Hongaars premier Viktor Orbán bereiken een soort stilzwijgende overeenkomst.

  • Dat Hongarije geen fan was van veel financiële hulp voor Oekraïne, was al langer duidelijk. Met de regelmaat van de klok blokkeerde Orbán allerlei Europese steunpakketten. Vaak kon er een regeling worden afgedwongen, maar dat ging dan ten koste van geblokkeerd Europees geld voor Hongarije. Dat werd dan vrijgegeven in de hoop dat Orbán zijn blokkade zou opheffen.
  • En ook binnen de NAVO lag Orbán dwars. Hij wilde niet weten van hulp, terwijl hij de banden met Rusland en China verder aanhaalde. Ondertussen probeerde de NAVO een tekst goedgekeurd te krijgen waardoor niet alleen de Verenigde Staten zouden instaan voor het coördineren van de veiligheidsondersteuning aan Oekraïne.
  • Door de overeenkomst tussen de NAVO en Hongarije kan dat nu wel. Maar voor wat, hoort wat. Stoltenberg heeft het over “de modaliteiten voor de niet-deelname van Hongarije aan de NAVO-steun voor Oekraïne”. Het gaat om twee grote voorwaarden:
    • Er wordt geen Hongaars geld meer gebruikt voor Oekraïense steun
    • Hongaars defensiepersoneel zal niet langer helpen met de beveiliging van Oekraïne of de opleiding van Oekraïense soldaten.
  • In ruil daarvoor beloofde Orbán dus plechtig “dat Hongarije zich niet zal verzetten tegen deze inspanningen (die de andere NAVO-landen wel doen, red.), waardoor andere bondgenoten vooruitgang kunnen boeken”, klinkt het bij Stoltenberg. “En verder heeft hij bevestigd dat Hongarije volledig aan al zijn NAVO-verplichtingen zal blijven voldoen”, geeft Stoltenberg aan. Alleen dus niets wat met Oekraïne te maken heeft.
  • Zo trekt Orbán voor de zoveelste keer aan het langste eind. “Geopolitieke spanningen”, zoals hij ze noemt, zetten niet langer de relatie tussen Rusland en Hongarije onder druk. De lucratieve handel met Rusland blijft gewaarborgd. Dat was nodig voor Hongarije, want van de EU kreeg het land voorlopig geen cent meer.
Meer