Gaat EU Hongarije op de vingers tikken? Europese Commissie overweegt om subsidiekraan dicht te draaien

Gaat EU Hongarije op de vingers tikken? Europese Commissie overweegt om subsidiekraan dicht te draaien
Viktor Orban en Ursula von der Leyen. (ARIS OIKONOMOU/AFP/Sean Gallup/Getty Images)

De Europese Commissie zal mogelijk de subsidiekraan naar Hongarije dichtdraaien, omdat het land er maar niet in slaagt maatregelen te nemen om de corruptie aan te pakken.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, wordt de Europese eenheid steeds meer op de proef gesteld. Nu lijkt het geduld van de Europese Commissie met één land stilaan op te raken. 

De essentie: Volgens verschillende media, waaronder Bloomberg en Politico, wil de EU zo’n 7,5 miljard euro aan fondsen weerhouden.

  • Die optie zou op tafel liggen omdat Hongarije er maar niet in slaagt de corruptie en fraude binnen het land voldoende aan te pakken.
  • De Hongaarse regering heeft er eerder dit jaar mee ingestemd om 17 maatregelen te nemen om iets aan de situatie te veranderen. Ook toen werd door de EU gedreigd 7,5 miljard euro te weerhouden.
  • Op 19 november zou het land de Commissie hebben laten weten dat alle maatregelen intussen werden genomen. 
  • De Europese Commissie zou echter van mening zijn dat er nog een aantal belangrijke zaken moeten worden opgelost.
  • Nu zou worden besproken of de volledige som van 7,5 miljard euro moet worden weerhouden. Voorlopig zou het uitvoerende orgaan van de EU daar naar neigen.
  • Ook hoopt Hongarije dit jaar nog zo’n 5,8 miljard euro aan COVID-herstelfondsen te ontvangen. Volgende maand zou door EU-lidstaten worden bepaald of dat zal gebeuren.

Achter de schermen: Ook het feit dat premier Viktor Orbán weigert om zijn banden met het Kremlin op te geven, speelt ogenschijnlijk een rol.

  • Hongarije kant zich al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne fel tegen de tegen Rusland ingestelde strafmaatregelen. 
  • Het land is, net als Tsjechië, Slowakije en Servië, sterker afhankelijk van Russische fossiele brandstoffen dan de rest van Europa. Om die reden heeft Orbán ervoor gezorgd dat Hongarije vrijgesteld is van het Europese embargo op Russische ruwe olie, dat op 5 december in voege zal treden.
  • In september kwam Hongarije ook overeen met Rusland om meer gas te importeren. De meeste Europese landen proberen juist af te stappen van het goedje. 

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.