Bij de grootbank ING België vrezen de vakbonden voor een stille sanering waarbij honderden jobs op de tocht staan. Een op de vijf werknemers zou van de personeelsdienst zelfs al een voorstel voor een vrijwillige vertrek in de mailbox gekregen hebben.
Honderden werknemers bij ING België overbodig door AI en goedkopere collega’s in Manilla

Waarom is dit belangrijk?
De digitalisering en automatisering in de banksector leiden ertoe dat er minder medewerkers nodig zijn voor standaardtaken in de back office. De opkomst van artificiële intelligentie versterkt die trend nog.Het nieuws: Bij ING België worden in sommige afdelingen een groot aantal administratieve taken gedigitaliseerd of uitbesteed aan goedkopere verwerkingshubs van de overkoepelende ING Groep. Daardoor zal de bank in de komende twee jaar een pak minder medewerkers nodig hebben, zo werd duidelijk op het recente overleg tussen vakbonden en directie.
Meer details:
- Volgens De Tijd hebben 1.200 van de 5.800 ING-werknemers een mail gekregen die een vertrekregeling voorstelt: vrijwillig vertrek voor de jongeren en een soort van verkapt brugpensioen voor de oudste werknemers.
- “We hebben het gevoel dat de directie gewoonweg de wet-Renault wil omzeilen”, zegt de socialistische vakbond BBTK. “De directie zet de bedienden onder druk om vervroegd of vrijwillig te vertrekken. We weten niet waartoe dit alles ons zal leiden, maar het personeel verkeert in de grootste onzekerheid over hun toekomst en één ding is zeker: honderden jobs zullen verloren gaan.”
- En nog: “De directie overweegt ook om bepaalde activiteiten stop te zetten en meer gebruik te maken van artificiële intelligentie.”
De schaduw van 2016
Slechte herinneringen: Volgens de directie van CEO Peter Adams, een voormalig consultant van Boston Consulting Group, is er geen sprake van een sanering, maar van “een geleidelijke aanpassing” aan toekomstige evoluties op het vlak van digitalisering en automatisering. Ze beklemtoont dat werknemers intern ook vlot kunnen overstappen naar functies in andere departementen of andere werkplekken elders in het land.
- De HR-manoeuvres doen het personeel evenwel meteen terugdenken aan de zware herstructurering van oktober 2016, toen ING België een streep trok door ruim 3.000 van de 9.000 banen en de helft van de bankkantoren.
- Een van de controversiële maatregelen van toen – oudere werknemers betalen om thuis te zitten – zou weer in de plannen zetten, meldde De Standaard. Zo zouden werknemers die vier jaar voor hun pensionering staan en 30 jaar anciënniteit op de teller hebben, recht krijgen op 70 procent van hun loon, zonder dat ze nog iets hoeven te presteren.
- Overigens hebben alle topverantwoordelijken uit die tijd, van de groeps-CEO Ralph Hamers tot de Belgische bazen Rik Vandenberghe en Erik Van Den Eynden, al enkele jaren de bank verlaten. Adams volgde Van den Eynden begin 2021 op.
Filipijnen
Ingezoomd: De vakbonden ACLVB en BBTK zijn er ook van overtuigd dat honderden banen naar het buitenland overgeheveld worden. Daarbij gaat vooral het verre Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen over de tongen.
- In Manilla is een van de dataverwerkings-hubs van de Nederlandse moedergroep ING gevestigd, zoals er ook zulke multifunctionele hubs zijn in Bratislava (Slowakije) en Warschau (Polen). Ze worden IBSS, of ING Business Shared Services, genoemd.
- Bij IBSS Manilla werken ruim 1.800 werknemers. Volgens vacaturesites liggen de lonen er voor niet-gespecialiseerde functies flink onder 1.000 euro per maand.
- De klanten van ING België kunnen in de kleine lettertjes van de privacybeloften van de bank erop nalezen dat IBSS Manilla inderdaad toegang heeft tot sommige persoonlijke data over betaal-, krediet- en andere financiële transacties.