Hogeschool start opleiding palliatieve bemiddeling aan sterfbed

Hogeschool Vives gaat studenten opleiden om te bemiddelen aan iemands sterfbed. Zo zijn overlijdens een belangrijk moment waarop familieruzies ontstaan en dat is blijkbaar zo erg dat er ruimte is voor een palliatieve bemiddelaar.

Wie heeft er meer voor vader gezorgd? Wie heeft er altijd harder moeten werken en waarom mocht jij niet verderstuderen en je zus wel? Het zijn ruzies die in elke familie wel voorkomen, maar als er dan iemand op sterven ligt, escaleren die conflicten vaker wel dan niet. Niet goed voor wie achterblijft, en zeker geen ideale omstandigheden voor wie z’n laatste dagen ‘rustig’ wil doormaken. Daarom komt er een opleiding als palliatieve bemiddelaar.Dat lijkt misschien wat overdreven, maar zo’n conflicten zijn schering en inslag, en leiden helaas vaak tot rechtzaken. Iets wat de huidige minister van Justititie zo veel mogelijk wil vermijden. Vandaar dat er voor burenruzies en dergelijke conflicten beroep kan worden gedaan op bemiddeling van de stad. Zo hebben de vrederechters minder werk, en het systeem werkt: zo’n 40% van de kleinere conflicten raakt opgelost door bemiddeling.

Veel mensen geen rustige dood gegund

Een groot succes dus, en dat ljkt een goede oplossing voor conflicten in de palliatieve zorg, want daar ontstaat blijkbaar nogal veel ruzie. Rustig sterven is er niet bij. “Dat is veel mensen niet gegund”, zegt Inge De Boeck van Infinnity, een bedrijf dat specialiseert in palliatieve bemiddeling, aan Het Nieuwsblad. Aan de Vives-hogeschool kon je al een opleiding volgen tot bemiddelaar, maar de laatste maanden kan je nu dus ook specialiseren in de palliatieve bemiddeling. Er startten dit jaar zo’n 35 studenten als bemiddelaar, of zij ook instromen in het openbare circuit, of op de ‘(betalende) privémarkt terechtkomen, valt uiteraard nog te zien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20