In de Verenigde Staten leven drie miljoen islamieten. Daarmee vertegenwoordigt deze bevolkingsgroep amper 1 procent van de totale Amerikaanse populatie. Bovendien is deze bevolkingsgroep bij de rest van de Amerikaanse bevolking bijzonder weinig gekend.
Dat blijkt onder meer uit het feit dat Amerikaanse arabieren meestal tot de islamitische bevolkingsgroep worden gerekend, terwijl de meerderheid in werkelijkheid een christelijke achtergrond heeft. Ook blijkt dat 18 procent van de Amerikaanse islamieten zich het slachtoffer voelt van discriminatie, tegenover 5 procent bij de joodse populatie. Het slechte imago van de islam in de Verenigde Staten, gevoed door terroristische acties, staat in schril contrast met de grote tolerantie die in het land tentoon wordt gespreid tegenover onder meer het dragen van de hijab.
Trump
De negatieve benadering heeft volgens een aantal waarnemers ook te maken met het feit dat bijna één derde van de islamieten in de Verenigde Staten Afro-Amerikaan is. Ook een figuur zoals Louis Farrakhan, leider van de Nation of Islam, heeft met zijn antisemitische en homofobe uitspraken weinig bijgedragen om een positief imago over de islam op te bouwen. Anderzijds worden jazzpianist Ahmad Jamal en de basketters Shaquille
Neal, Kareem Abdul-Jabbar en Hakeem Olajuwon vaak als rolmodel van de Amerikaanse islamiet naar voor geschoven. Verwacht wordt dat de islamitische bevolking tegen het midden van deze eeuw 2 procent van de totale populatie van de Verenigde Staten zal vertegenwoordigen. Politiek is de Amerikaanse islamiet vooral op de democratische partij gericht. Slechts 4 procent zou eventueel een stem uitbrengen op republikein Donald Trump, die de islamitische immigratie wil stoppen.