Hoeveel betalen criminele bendes voor een gestolen of gevonden paspoort?

Toen vlucht MH370 van Malaysian Airlines van de radar verdween, bleek al snel dat twee van de passagiers aan boord niet de mensen waren voor wie ze zich hadden uitgegeven. Beide reisden met paspoorten die een jaar eerder in Thailand gestolen waren. Vermoedens over een terroristische daad werden pas luttele dagen later ontkracht toen bleek dat het duo eerder in de sfeer van de mensensmokkel moest worden gesitueerd.

Dagelijks worden wereldwijd honderden paspoorten gestolen. Zo verdwenen er tussen 2008 en oktober 2013 ruim 160.050 Britse paspoorten in het buitenland – waaronder 37.140 in Spanje, 16.082 in de V.S. en 11.845 in Frankrijk.

Nicola Beckford van de BBC onderzocht wat criminelen zoal met gestolen paspoorten doen en waarom deze volgens veiligheidsexpert en voormalig Scotland Yard fraudeofficier Tom Craig van “goudwaarde” zijn voor criminelen:

  • Een groot percentage van de verloren paspoorten wordt uiteindelijk vernietigd of weggegooid, maar een niet onaanzienlijk aandeel komt in de handen van de georganiseerde misdaad en terroristen terecht.

  • Drugssmokkelaars en mensenhandelaars die regelmatig internationale grenzen oversteken, hebben nood aan een constante toevoer van ‘propere’ paspoorten.

  • Terroristen gebruiken ze om onopgemerkt bij hun doelwitten te komen – beruchte voorbeelden zijn de aanslagplegers van 11 september 2001.

  • Professionele identiteitsdieven openen bankrekeningen, lenen geld en plegen allerlei misdaden in andermans naam. Identiteitsdiefstal en -fraude kost miljarden euro’s per jaar (Belgische slachtoffers zijn gemiddeld 12.200 euro kwijt). Soms worden slachtoffers bij politie- of luchthavencontroles gearresteerd voor misdaden die anderen onder hun identiteit hebben gepleegd.

  • De bendes en terroristische groeperingen stelen de paspoorten meestal niet zelf, maar kopen ze van zakkenrollers voor 600 à 1200 euro per stuk. Paspoorten met foto’s van mensen die op de nieuwe eigenaars lijken (bij toeval of na zorgvuldige bewerking) zijn het duurst.

  • Gestolen paspoorten worden zelden gebruikt om het V.K. binnen te raken gezien de strikte controles. Meestal concentreert men zich op minder grote luchthavens en plaatsen waar immigratiecontroleurs lakser (of corrupt) zijn.

  • Gestolen of verloren paspoorten van Britse, Amerikaanse en Europese burgers zijn vooral in trek bij criminele organisaties in Noord-Afrikaanse landen, het Midden-Oosten, Pakistan en India.