De financiële vergelijkingssite MoneyTransfers berekende dat een gemiddelde Amerikaanse werknemer zo’n 3 miljoen jaar moet werken om hetzelfde vermogen als de rijkste man van Amerika (en de wereld) Elon Musk te vergaren. Maar hoe zit het in België? Hoelang moet een gemiddelde werknemer aan de slag blijven om even rijk te worden als de rijkste Belg Eric Wittouck.
Elon Musk is vandaag de rijkste persoon ter wereld. Volgens de Billionaires Index van Bloomberg beschikt de centimiljardair over een vermogen van maar liefst 251 miljard dollar. Dat is 76 miljard dollar meer dan de oprichter van Amazon Jeff Bezos, die op de tweede plaats staat in die rangschikking. Forbes schat het vermogen van Musk nog hoger in: 263 miljard dollar (cijfers van 12 april 2022).
3 miljoen jaar
MoneyTransfers baseerde zich voor zijn berekeningen op de gegevens van Forbes. Als we naar die data kijken, verdient Musk ruim 430 miljoen dollar per dag. Cijfers van de OESO tonen aan dat de gemiddelde Amerikaanse werknemer in 2020 een jaarinkomen had van 69.392 dollar. Die zou dus 3 miljoen jaar moeten werken om hetzelfde fortuin als Musk te hebben.
Als we naar het mediaaninkomen kijken, is de vergelijking met het vermogen van de Tesla-baas nog triester. Een analyse van de St. Louis Federal Reserve uit 2020 schatte het mediaan inkomen in de VS op 35.805 dollar. Dit betekent dat iemand met zo’n inkomen 6,1 miljoen jaar moet werken om even rijk te zijn als Musk.
En in België?
En hoe zit het in België? Hoelang moet je in ons land werken om het vermogen van de rijkste Belg te evenaren? Volgens De Rijkste Belgen, een site die het vermogen van de Belgische miljonairs en miljardairs in kaart brengt, is Eric Wittouck, de erfgenaam van Tiense Suiker en grootaandeelhouder van Weight Watchers, met een vermogen van 10,8 miljard euro de rijkste landgenoot.
Uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel blijkt dat het gemiddelde brutoloon in ons land in 2019 uitkwam op 3.758 euro per maand, oftewel een jaarloon van 45.096 euro. Dit betekent dat de gemiddelde Belg net geen 240.000 jaar moeten werken om 10,8 miljard euro te verdienen.
Belangrijke kanttekening: de bovenstaande berekening is gemaakt op basis het brutoloon. Dit betekent dat je daarop nog sociale bijdragen en belastingen moet betalen. In de realiteit zou je dus nog veel langer moeten werken om tot 10,8 miljard euro te komen.
(mah)