Hoe zou het alweer zijn met Aïsha Gaddafi?

Nu Algerije toenadering zoekt tot het nieuwe regime in Tripoli, wordt het tijd voor de dochter van de gevallen dictator Muammar Gaddafi om nieuwe oorden op te zoeken. Aïsha Gaddafi, die in de Italiaanse pers de bijnaam ‘de Claudia Schiffer van de woestijn’ kreeg en sinds eind augustus in Algerije verblijft, maakte haar laatste publieke optreden eind november, toen ze haar landgenoten opriep op te staan tegen ‘de verrraders en de buitenlandse bezetters’. Algiers, dat een bezoek van de nieuwe Libische overgangspremier Moustafa Abdeljalil overweegt, was ‘not amused’.

Gaddafi’s dochter was tot voor kort ook een graaggeziene gaste op de satteliettelevisiezender Al Raï, die uitzendt vanuit Damascus en eigendom is van een oud-lid van de Iraakse Baath-partij van Saddam Hoessein. Die zender is nu op vraag van de Syrische autoriteiten tijdelijk stopgezet.Aïsha Gaddafi is de enige dochter van de Libische dictator. Ze is advocate en was in 2004 lid van het team dat de Iraakse dictator Saddam Hoessein verdedigde. In 2006 huwde ze met haar neef Ahmed Kadhafi Al-Kashi, die samen met twee van hun kinderen, tijdens de revolutie zou zijn gedood. Ze heeft altijd een politieke rol geambiëerd, maar werd door haar broef Saïf Al-Islam op eern zijspoor geplaatst. Eind augustus kreeg een zwangere Aïsha, samen met haar moeder en haar twee broers Mohammed en Hannibal, in Algiers asiel aangeboden om ‘humanitaire redenen’.Even onverzettelijk als haar vader was, heeft Aïsha Gaddafi ondertussen een klacht neergelegd bij rechtbank in Parijsen Brussel tegen de bombardementen van de Navo in Libië. Toen die klacht werd afgewezen richtte ze zich tot het Internationale Strafhof in Den Haag teneinde een onderzoek te eisen naar de ‘brutale moorden’ op haar vader en haar broer Mutassim Gaddafi.Volgens Algerijnse bronnen die door de krant Le Monde worden geciteerd zou Aïsha zich opmaken voor een verhuis naar het Latijns-Amerikaanse Venezuela van Hugo Chavez, vriend en fervent aanhanger van de vermoorde dictator. Ook de rest van de familie, waaronder haar broer Saadi, die in Niger verblijft, zou Aïsha vergezellen.

In de donkerste uren van de dictatorsfamilie is Aïsha Gaddafi nu de onbetwiste leidster van deze gevallen, maar ooit oppermachtige clan.