Hoe verschillend is het China van Xi Jinping van dat van Jiang Zemin?

Woensdag overleed Jiang Zemin, die tussen 1993 en 2003 president was van China. Toen stond China er nog heel anders voor dan nu. “Ongelooflijk, de omwenteling die men daar heeft gekend”, zo vertelde Herman De Croo op Business AM Radio.

Doorheen zijn leven trok De Croo enkele keren naar China. “Ik ben vijf maal naar China geweest, als Kamervoorzitter, soms met een delegatie en ook als minister van Verkeerswezen en PTT (post, telegrafie en telefonie, red.). Ik herinner me nog zeer levendig dat het land een sterke organisatie kende.”

De politicus haalde ook de banden tussen België en China aan. “Wij waren aan het einde van de jaren 1890 waren wij de tweede economische mogendheid van de wereld, na de Verenigde Staten. Wij deden spoorwegwerken in China, brachten spoor in China. Eigenaardig genoeg had dat spoor soms een verschillende spoorbreedte naarmate de provincie, om te vermijden dat één provincie zou kunnen troepen en materiaal vervoeren bij eventuele gevechten tussen provincies.


Later in het interview ging De Croo dieper in op de huidige verhoudingen, en hoe hard het China van 30 jaar geleden verschilt van de staat vandaag. Het volledige interview kan u hieronder beluisteren, of op de Business AM Radio.