Hoe veel zijn uw persoonlijke data echt waard?

Tegen het einde van dit decennium zal de Europese markt van persoonlijke data een economische waarde van 1.000 miljard euro hebben. Dat blijkt uit een rapport van Boston Consulting Group (BSG).

Voor een groot gedeelte van de technologiesector zijn die data dan ook een cruciaal en noodzakelijk element van het zakelijk model. Het is dan ook begrijpelijk dat deze bedrijven een vlotte toegang tot deze gegevens betrachten en weinig gelukkig zijn met een sterke privacy-bescherming. Anderzijds moet worden vastgesteld dat de Europese consument weliswaar snel klaagt over gegevensbescherming, maar tegen een vergoeding van 500 euro per jaar aan bedrijven zou toelaten van al zijn data gebruik te maken. Elke minuut plaatst de mensheid 300.000 tweets, 15 miljoen mobiele berichten, 200 miljoen mails en 300 giga-octet informatie op de servers van Facebook. Google behandelt elke dag meer dan 24 peta-octet gegeven. Over drie jaar zullen bijna 100 miljard apparaten op het internet zijn aangesloten.

Dataleverancier

De mens is voor de digitale economie dan ook een massale toeleverancier van gegevens geworden. “De gegevens van de gebruikers zijn de brandstof van het internet,” zegt Louis-David Benyayer, auteur van het boek Datanomics. Een aantal gespecialiseerde bedrijven heeft dan ook databanken met de gegevens van 900 miljoen mensen in de wereld gecreëerd. Er bestaan zelfs databeurzen, waar persoonlijke gegevens van consumenten worden verhandeld. De waarde van deze data kan grote verschillen hebben. Voor gegevens over de leeftijd van de consument wordt slechts 0,04 eurocent betaald, net zoals voor data over het geslacht of de woonplaats. Voor specifieke gegevens over onder meer toerisme, financiën of bepaalde producten wordt daarentegen al meer bepaald. Gegevens over zwangere vrouwen kunnen voor de aanbieders van kinderopvang een waarde hebben van 0,08 euro. In de gezondheidszorg zou voor sommige aandoeningen tot 0,25 euro worden geboden voor een patiëntendossier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20