Hoe lang voor we allemaal door robots vervangen zullen worden?

Ondanks alle vrees voor massaal banenverlies, zal het wellicht nog 125 jaar duren vooraleer computers voldoende vooruitgang hebben geboekt om in alle denkbare taken beter te presteren dan de mens. Dat zegt een rapport van wetenschappers aan de universiteiten van Oxford en Yale.

De wetenschappers erkennen dat een groot aantal functies sneller door machines zullen kunnen worden overgenomen. Anderzijds wordt gewaarschuwd dat bij de inschattingen met een belangrijke marge moet worden gerekend. Daarbij wordt betoogd dat de mens mogelijk nog langer noodzakelijk zal blijven dan in de studie wordt gesuggereerd. Vooral de Verenigde Staten staan voorzichtig tegenover de volledige automatisering. Er wordt al langer gesproken over een overname van de wereld door computers. Vooral voor de jaren zeventig en tachtig de voorbije eeuw werd de overname van de planeet door machines voorspeld. Die toekomstvisies bleken echter uiteindelijk meer dan voorbarig.

Poker

“Toch moet worden erkend dat machine learning een snelle groei toont,” erkent Katja Grace, researcher bij het Machine Intelligence Research Institute in Berkeley. Onder meer wordt gewezen naar een computer van het bedrijf DeepMind. Die machine lukte er een drietal jaar geleden in de wereldkampioen van het game Go te verslaan. Opgemerkt wordt dat de kunstmatige intelligentie ook een aantal nieuwe bedrijven heeft aangetrokken, waardoor de ontwikkeling van de sector kan worden versneld. Het onderzoeksteam van Yale en Oxford berekende dat rond het einde van dit decennium door die vorderingen een robot in staat zal zijn om de World Series of Poker te winnen. Over een halve decennium zouden de machines ook een grotere vaardigheid hebben in het vouwen van wasgoed dan mensen. Dat is niet onbelangrijk, want in het algemeen worstelen computers meer met fysieke opdrachten dan met abstracte intellectuele taken. Over een tiental jaren zouden ook vrachtwagenbestuurders grotendeels overbodig zijn geworden. Nog volgens de onderzoekers zal de werkvloer van de retail over vijftien jaar grotendeels zonder menselijke medewerkers kunnen functioneren. Over drie decennia zouden volgens het rapport robots zelfs in staat zijn om boeken te schrijven die op de lijst met bestsellers komen. Wel moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat er grote marges blijken in de voorspellingen over een definitieve overname van de wereld door robots. In Azië denken experts dat die grens over gemiddeld 104 jaar zal worden bereikt. In de Verenigde Staten zijn de ramingen meer terughoudend. Daar wordt gesproken over een periode van 169 jaar. De overname van het onderzoek naar artificiële intelligentie zou volgens het rapport voor de robots de zwaarste opdracht kunnen worden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20